Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всі об’єкти житлового-комунального господарства та соціальної сфери Запорізької області технічно готові до зими

9 жовтня 2024 - 19:22

Запорізька область завершила необхідні роботи з підготовки до осінньо-зимового періоду. Про це голова Запорізької ОДА Іван Федоров повідомив під час брифінгу.

Хоча всі етапи виконані на 100 %, систематичні обстріли зі сторони рф можуть призвести до перебоїв з електропостачанням. Обласна влада активно вживає заходів для підтримки критичної інфраструктури, аби мешканці регіону мали тепло та воду в опалювальний період.

На сьогоднішній день завершено тендерну процедуру закупівлі дизельних генераторів для КП «Водоканал». Найближчим часом очікується постачання та підключення обладнання. Об’єкти критичної інфраструктури матимуть додаткове резервне живлення.

– Перерва в постачанні електроенергії на території Запорізької області може бути більше, ніж 8 годин. Через цей час генератори мають зупинити, перезаправити і провести їхній технічний огляд. Тому передбачаються дублюючі генератори для КП «Водоканал». Японське агентство міжнародного співробітництва «JICA» надасть генератори для двох основних підйомних станцій ДВС-1 та ДВС-2. Це найпотужніші водозабори у м. Запоріжжя, які виробляють до 99% питної води на підконтрольній території України. Також оголошено тендерну процедуру на придбання частотних перетворювачів, – зазначив Іван Федоров.

Що стосується теплопостачання, ситуація значно складніша. На котельнях у м. Запоріжжя визначено 13 об'єктів теплопостачання. Там встановлять  когенераційні установки. Вже закінчуються всі тендерні процедури з постачання обладнання загальною потужністю майже 30 МВт. Частина установок надійде в Запоріжжя найближчим часом. UNICEF також підписав контракт на постачання ще однієї когенераційної установки. Вона буде живити Запорізький обласний перинатальний центр. 

– Дякуємо нашим партнерам – UNICEF – за те, що фінансують три когенераційні установки по 2,5 МВт. Ще три когенераційні установки будуть поставлені урядом Нідерландів концерну «Міські теплові мережі». В планах – закупівля ще восьми когенераційних установок. Наразі завершується тендерна процедура за фінансування уряду Данії та інших донорів Європейського Союзу. Строк постачання – протягом наступних 60 днів після визначення переможця. Також від уряду Німеччини отримано три великі генератори по 900 кВт. Вони будуть живити теплові пункти міських теплових мереж, – зазначив Іван Федоров.

Ще один виклик – живлення будинків ОСББ, які мають дахові газові котельні. Їх планують від’єднувати від електропостачання виключно в критичних ситуаціях. Додатково за рахунок матеріального резерву та міжнародних донорів таким ОСББ нададуть генератори. Це дозволить подавати тепло в оселі за відсутності електроенергії. 

Резервними генераторами забезпечені і всі медзаклади Запоріжжя та області. Крім цього, за підтримки міжнародних донорів на базі медустанов встановлено 15 модульних котелень, які забезпечать теплопостачання в лікарнях. Наразі закінчуються пусконалагоджувальні роботи. 

9 котелень передали і прифронтовим громадам Запорізької області. За рахунок обласного бюджету буде надано субвенцію на встановлення та введення в експлуатацію обладнання до кінця року.


 

Читайте також

«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: у Запоріжжі відзначили Всесвітній день ментального здоров'я

Дніпроспецсталі – 92 роки: славетна історія, міцні традиції, професійний колектив

Взірець для однолітків: в Запоріжжі провели посвяту до юнацького руху «Байда»

Допомога постраждалим від обстрілів: Володимир Чередніченко на прямому зв’язку з громадянами

Виклики, що постали перед підприємцями в умовах війни, обговорили на засіданні Ради підприємців Запорізької області

Енергетична ситуація стабільна: в Запоріжжі енергетики оперативно відновлюють пошкоджені мережі

Вдосвіта ворог вчергове цинічно атакував Запоріжжя: шестеро людей постраждали, пошкоджено три десятки будинків

Запорізька ОДА спільно з міськрадою запускає новий механізм допомоги постраждалим від обстрілів рф

Руйнівні наслідки ворожої атаки по Запоріжжю

Медичні закупівлі: від шахрайських дій потерпають запорізькі медзаклади та їхні пацієнти

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.10.2024

Попередження про небезпечні метеорологічні явища по місту Запоріжжя та Запорізькій області