Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Стан атмосферного повітря в Запоріжжі незадовільний

3 жовтня 2024 - 13:30

Фахівці мобільної лабораторії моніторингу довкілля в Запоріжжі регулярно фіксують перевищення рівня шкідливих речовин. Про стан довкілля та вплив пилової бурі на людей розповів лікар відділу моніторингу та реагування на небезпеки Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Євген Тулушев під час брифінгу в медіацентрі при Запорізькій ОВА.

– Стан атмосферного повітря в Запоріжжі незадовільний. Наші лабораторні дослідження показують перевищення забруднюючих речовин, таких як пил, сірководень, формальдегід, фенол та багато інших. Перевищення фіксують майже в кожному п’ятому дослідженні, – розповів Євген Тулушев.

Як зазначив фахівець, така ситуація існує вже давно, а 2024 рік не став виключенням. Найбільше забруднення фіксували влітку, пік стався у серпні та вересні.

Найбільш забрудненими в Запоріжжі виявились Дніпровський, Вознесенівський, Заводський та Шевченківський райони. Фахівець зазначив, що найчистішим виявився Хортицький район.

Ситуацію з викидами погіршують і бойові дії. Внаслідок обстрілів виникають пожежі, а перебої з електроенергією змушують населення користуватися генераторами.

– Один генератор створює викидів у сто разів більше, ніж автомобіль. Все це через відсутність фільтрів, які є, наприклад, в автівках, – пояснив лікар. 

На стан атмосферного повітря в Україні, і в Запоріжжі зокрема, значно вплинула пилова буря. Вона призвела до перевищення рівня дрібнодисперсного пилу в повітрі. Максимальне перевищення – у п’ять разів – зафіксували 1 жовтня.

– Як і будь-яке забруднення повітря, пилова буря впливає на стан людини. МОЗ створив рекомендації щодо захисту від несприятливих умов. Перш за все, негативний вплив відчули люди з хронічними захворюваннями. Здорові люди відчувають дискомфорт, – зазначив Євген Тулушев.

Дрібнодисперсний пил має властивість проникати в легені. Як застерігають фахівці, він не тільки потрапляє в організм, але й залишається в легенях назавжди. Це також призводить до загострення хронічних хвороб. Таке загострення спричиняє тривогу, безсоння та втому. Щоб зарадити цьому, лікарі рекомендують пити більше води, проводити вологе прибирання в домівках та максимально зменшити час перебування на вулиці.


 

Читайте також

Школа офлайн: держава продовжує створювати умови для навчання дітей

«Вікі любить пам’ятки»: стартував український етап найбільшого у світі фотоконкурсу об’єктів культурної спадщини

В Запоріжжі планують реалізувати амбітний проєкт «Фабрика-кухня» за підтримки міжнародних партнерів

Соціальні послуги онлайн: в Україні запрацював вебпортал електронних послуг Мінсоцполітики

Робоча група «Прозорість і підзвітність» при Запорізькій ОВА оновила свій склад

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.10.2024

Впродовж доби окупанти завдали 402 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 952-го дня війни

Платформа обміну педагогічним досвідом: у Запоріжжі відзначили переможців обласної виставки «Освіта Запорізького краю»

Новий освітній серіал про черліденг для тренерів вже доступний на Дія.Освіта

Можливість для жінок опанувати нові професії: стартував набір на безоплатне навчання

Ліки – поштою: як зробити замовлення