Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ціною власного життя вони боронили Україну: в Запоріжжі вшанували пам’ять полеглих Захисників і Захисниць

1 жовтня 2024 - 10:30

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров разом з представниками влади, військовими, рятувальниками та правоохоронцями вшанував пам’ять загиблих Героїв. В День Захисників та Захисниць України поклав квіти до меморіалу полеглим воїнам.

– Ми вшановуємо пам’ять наших Героїв, що віддали найцінніше, що у них було – життя. Це не те, що можна відновити, як будинки чи вибите скло. Наші воїни боронять наші міста і села від ворожої навали. За це всім Захисникам та Захисницям – честь та хвала, – сказав очільник Запорізької ОВА Іван Федоров.

На початку церемонії пролунав Гімн України. Під час хвилини мовчання всі учасники схилили голови, щоб віддати шану тим, хто вже ніколи не повернеться в стрій, але навіки залишиться в пам’яті українців. 

– Сьогодні свято Покрови Пресвятої Богородиці. В цей день також відзначається День козацтва та День Захисників та Захисниць України. Для мене наші воїни – це справжні Герої, яких потрібно поважати та завжди про них пам’ятати, – впевнений капелан військової частини 3029 отець Віктор.

Частина Запорізької області наразі в окупації. Внутрішнім переселенцям, як нікому іншому, відомі жахи, які приніс ворог на нашу землю. Але попри все вони зберігають віру у нашу перемогу та чекають моменту повернення у вільні українські міста та села. 

– Нині найголовніше і найсвятіше – захищати нашу Батьківщину. Стоїмо на нашій землі. Все в нас буде добре, і ми обов’язково переможемо та повернемось в рідні міста, – переконаний голова Бердянської районної військової адміністрації Олексій Бакай.

До церемонії покладання квітів долучилися і курсанти ліцею «Захисник». Багато з хлопців – з родин військовослужбовців і в майбутньому самі планують пов’язати своє життя з військовою справою. 

– Для мене це день пам’яті наших героїв, згадка про їх неймовірний вклад в історію України. Цей день  – можливість подякувати їм за все, що вони зробили для нашої країни,  – розповів курсант ліцею «Захисник» Антон Подашкін.

Виховання патріотизму – важлива частина майбутнього України. До вшанування пам’яті загиблих воїнів долучилася й запорізька молодь. Зокрема, учасники юнацького руху «Байда».

– Сьогодні велике свято. Багато наших воїнів захищають Україну. Якби їх не було, не було б і нашого мирного життя, – вважає байдівець Євген Наливкін.

До вшанування полеглих побратимів та посестер по зброї долучився й Герой України, командир 55 ОАБр «Запорізька Січ» полковник Роман Качур. За його плечима – полум’я та дим багатьох битв. 

– День Захисників та Захисниць ознаменував стійкість українського народу, його жагу до волі та незалежності. Це символ бажань та твердих намірів боронити свої цінності. Бажаю всім натхнення, міцного здоров’я та успіхів на шляху до Перемоги, – побажав полковник Роман Качур.

Читайте також