Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За матеріалами СБУ до різних термінів ув’язнення заочно засуджено 8 колаборантів, які допомагають рф підтримувати окупаційну владу на Запоріжжі

25 вересня 2024 - 11:30

На підставі зібраних Службою безпеки України беззаперечних доказів добровільної співпраці з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області засуджено ще 8 колаборантів.

Переважна більшість із них в обмін на лояльність до ворога отримала фейкові посади в окупаційній «владі».

Зокрема, від початку вторгнення рф активно співпрацює з окупантами діюча заступниця голови Костянтинівського сільської ради Мелітопольського району.

Посадовиця у квітні 2022 року добровільно зайняла місце заступника голови у незаконному органі влади, створеному окупаційною адміністрацією держави-агресора рф на території окупованої с. Костянтинівки -  так званої «администрации Константиновского сельського поселения Мелитопольского района Запорожской области».

У новому статусі вона забезпечує безперешкодну роботу військової окупаційної адміністрації та допомагає поширювати «рускій мір» серед місцевих мешканців.

Вироком суду їй призначено 7 років позбавлення волі.

Інша колаборантка, мешканка с. Терпіння Мелітопольського району, отримала 8 років ув’язнення.  У квітні 2022 року вона добровільно зайняла посаду секретаря, а у грудні 2022 року – голови  так званої «Администрации Терпеньевского сельского поселения Мелитопольского района Запорожской области».

Одразу після призначення вона зробила кадрову «зачистку» адміністрації, керуючись лише двома критеріями відбору: «своя людина» та лояльна до «нової влади».

На своїй «посаді» вона неодноразово проводила заходи для місцевого населення з метою пропаганди окупаційної влади, збройної агресії рф та рашизму вцілому, а у квітні 2023 року організувала та забезпечила процес примусової паспортизації місцевого населення Терпіннівської громади.

До 10 років позбавлення волі засуджено мешканця Терпіння, який пішов на співпрацю з окупантами та був призначений «начальником охраны правопорядка» в незаконному органі влади – «Терпеньевская сельская администрация».

8 років тюрми отримала мешканка Веселого, яка у липні 2022 року в окупованому смт Веселому Мелітопольського району Запорізької області, добровільно зайняла посаду першого заступника голови у створеному окупаційними силами незаконному органі влади – «Веселовская поселковая администрация Мелитопольского района».

Ще одну колаборантку, яка у травні 2022 року добровільно зайняла посаду «главы Велико-Белозерской сельской военной администрации Васильевского района Запорожской области» заочно засуджено до 8 років позбавлення волі.

В порядку спеціального судового провадження засуджено до 8 років мешканку Енергодара, яка на початку повномасштабного вторгнення також пішла на співпрацю з окупантами та добровільно зайняла посаду «начальника отдела по вопросам молодежной политики, физической культуры и спорта» у незаконному органі влади «Военно-гражданская администрация г. Энергодар».

Іншу поплічницю ворога, яка в окупованій Михайлівці у вересні 2022 року добровільно зайняла посаду начальника у незаконному органі влади «Михайловское Управление социальной защиты Министерства труда и социальной политики ВГА Запорожской области» засуджено до 7 років позбавлення волі.

Також 7 років тюрми отримала мешканка села Охримівка, яка у вересні 2022 року на території Кирилівської ТГ Мелітопольського району організувала і провела незаконний референдум про входження Запорізької області до рф.

За матеріалами Служби безпеки, суд визнав фігурантів винними за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки