Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Доступність психологічної допомоги: в Запорізькому регіоні опікуються ментальним здоров’ям населення

24 вересня 2024 - 18:00

Психологічна допомога, соціальні послуги та підтримка внутрішньо переміщених осіб. В рамках засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Запорізькій обласній державній (військовій) адміністрації відбулося обговорення напрацьованого проекту обласного Плану заходів на 2024-2026 роки в рамках реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні до 2030 року.

Обговорення стало важливим кроком у забезпеченні всебічної охорони психічного здоров’я населення. Проєкт обласного плану розроблено у відповідності до Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні до 2030 року, що свідчить про стратегічний підхід до цієї актуальної проблеми. Він враховує як поточні потреби громадян, так і перспективні напрямки підтримки ментального здоров’я. Це дозволить не лише реагувати на існуючі виклики, але й запобігати можливим кризам у майбутньому. Забезпечення психічного здоров’я є критично важливим для загального добробуту суспільства, адже воно впливає на якість життя, продуктивність та соціальну стабільність. 

Реалізація цього проєкту сприятиме формуванню здорового і стійкого суспільства, де кожен громадянин матиме доступ до необхідної підтримки та ресурсів для покращення свого психічного стану.

В проєкті обласного плану враховано особливості кожної громади, які прописали у соціальних паспортах громади. В них містяться основні дані про населення та стан надання соціальних послуг. Це дає можливість впроваджувати нові проєкти та розв’язувати проблемні питання.

– Ми зібрали попередні дані, які повинні врахувати у подальшій роботі. Це допоможе нам визначити напрямки, які потребують нашої уваги. Серед пріоритетів – доступність психологічної допомоги та соціальних послуг, а також допомога внутрішньо переміщеним особам, – розповів заступник голови ЗОДА Євген Мироненко.

Опікуватися ментальним здоров’ям можуть лікарі, фахівці ДСНС та Національної поліції. 

– Рятувальники та поліцейські мають систематично підвищувати свою кваліфікацію з надання психологічної допомоги. Вони регулярно зіштовхуються із надзвичайними ситуаціями та першими надають допомогу постраждалим. Під час стресових ситуацій люди зазвичай панікують та перебувають у стані шоку. В таких випадках вони дійсно потребують підтримки спеціалістів, – розповів Євген Мироненко.

Фахівці наголошують, що потреби жителів Запорізької області у психологічній допомозі зросли останнім часом. 

– Щоб задовольнити потреби громадян, ми розробили проєкт обласного плану заходів з охорони психічного здоров’я. В ньому враховано всі проблемні питання, які виникають у різних верств населення. В подальшому цей план оновлюватиметься з урахуванням нових ідей та проєктів, – розповіла представниця Департаменту охорони здоров’я ЗОДА Наталія Бєлова.

Навчальні заклади обов’язково мають бути забезпечені психологами. На цьому наголосив регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Сергій Дружинін.

– В багатьох навчальних закладах області немає психологів. Необхідно зробити психологічну допомогу максимально доступною. Завдяки цьому молоде покоління із більшою ймовірністю звернеться за фаховою допомогою. Піклування про своє ментальне здоров’я має стати загальною нормою, без страхів та стигматизації, – зауважив Сергій Дружинін.

Наразі на ринку праці відчувається дефіцит психологів та соціальних працівників. Обласна служба зайнятості вже реагує на запит та впроваджує додаткові можливості для навчання нових та перекваліфікації практикуючих фахівців. 

– Запорізький обласний центр зайнятості має багато можливостей для навчання та перенавчання психологів. Існують домовленості із закладами вищої освіти про підготовку працівників за спеціальностями «Психологія» та «Соціальна робота», – зауважила директорка Запорізького обласного центру зайнятості Зінаїда Бойко.

Зі слів керівниці обласного центру зайнятості, наразі для населення доступні ваучери на навчання. Таким чином, охочі стати психологами можуть пройти навчання за кошти держави.

Підбиваючи підсумки, заступник голови ЗОДА Євген Мироненко наголосив на важливості реалізації плану та звернувся із проханням до громад активно долучитися до впровадження психологічних послуг на своїх територіях, особливо на наближених до лінії зіткнення.

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки