Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ворог підступно атакував мирних жителів Запоріжжя: 21 людину поранено, пʼятеро – госпіталізовані

23 вересня 2024 - 14:00

Внаслідок ворожої атаки по центру Запоріжжя 22 вересня 21 особа постраждала, серед них і 15-річний хлопець. Пʼятеро містян госпіталізовані. Наразі в лікарні залишаються 2 жінки – 94-х та 23-х років. Однак поранені продовжують звертатись за медичною допомогою. Понад сорок будинків пошкоджені. По допомогу у відновленні звернулись 185 жителів обласного центру.

Приблизно о 23:00 три потужні вибухи сколихнули Запоріжжя. Російські війська завдали цинічних ударів по центру міста та мирним мешканцям, котрі вже спали. Від вибухової хвилі в десятках будинків вибило вікна, були зруйновані балкони. Люди отримали поранення від уламків скла. Запоріжанка Жанна оговтується від нічного кошмару.

– Я почула гучний вибух. У квартирі вікна повилітали всі до одного разом із рамами. Коли бігла з квартири по склу, то трошки порізалась. Дуже страшно було. З цієї ночі мало що пам’ятаю, – розповіла пані Жанна.

Серед постраждалих і 94-річна жителька обласного центру. О пів на першу ночі жінку каретою швидкої доставили до однієї з лікарень міста з мінно-вибуховою травмою. Зі слів пацієнтки, під час вибуху на неї впала віконна рама.

– Жінку доставили до медзакладу з травмою голови. Їй зробили первинну хірургічну обробку рани, наклали шви та провели компʼютерну томографію головного мозку. Наразі пацієнтка в стані середньої важкості, перебуває у свідомості, – зазначив лікар Дмитро Олександрович.

Вдень 23 вересня до лікарні потрапила і 23-річна запоріжанка. За словами її лікарки Наталії Василівни, дівчина поступила до медичного закладу у свідомості зі скаргами на головний біль. 

– У пацієнтки тяжка черепно-мозкова травма, перелом основи черепа та двосторонній перелом скелету черепа обличчя. Є підозра на забій легенів. Зараз вона перебуває в тяжкому стані в реанімації, – повідомила лікарка. 

Отримала легкі поранення від уламків скла і 69-річна пані Віра. Жінці надали першу медичну допомогу: обробили та перев’язали рани. Вона від госпіталізації відмовилась, натомість – збирає необхідні та вцілілі речі з пошкодженої квартири. Планує поки пожити у дітей.

– Я якраз стояла в спальні, коли стався вибух. Одразу на мене посипалось скло. Мене страх взяв, намагалась знайти вихід по темноті, тому й порізалась. Квартира зруйнована. Не знаю, чи буду тут далі жити, – поділилась пані Віра.

Майже з перших хвилин після удару на місці працювали рятувальники. Вони евакуювали людей до безпечних місць, а також звільняли мешканців будинків із заблокованих квартир. Співробітники ДСНС оперативно ліквідували загоряння автомобіля та балкону квартири, що виникло після обстрілу.

З ранку на місцях обстрілів працюють комунальні служби: прибирають скло з тротуарів, спилюють дерева, які стали аварійними внаслідок удару, зашивають віконні отвори ОСБ-плитами, вивозять будівельне сміття. 

Чим саме атакували мирних мешканців Запоріжжя, наразі встановлює Національна поліція України. 

– Ворог продовжує наносити удари по цивільній інфраструктурі міста. Наразі проводиться експертиза, щоб визначити точний вид засобів ураження, – прокоментував перший заступник голови Запорізької ОДА Руслан Мовчан.

Посадовець закликав жителів міста дотримуватися заходів безпеки під час повітряних тривог та бути пильними.

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки