Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сучасна освіта: в Запорізькій області розглядають перспективи розвитку професійної освіти

20 вересня 2024 - 14:50

Розширення ліцензування професій, реструктуризація та оновлення матеріальної бази та багато іншого. Стратегію розвитку одного з закладів професійно-технічної освіти на 2025-2027 роки обговорили на профільній нараді разом з представниками провідних підприємств регіону. 

– У нас в закладі створено всі умови для реалізації професійного потенціалу кожного вихованця. Завдяки невпинному розвитку освітньо-професійних програм у нас, попри війну, зростає кількість студентів. Активно залучаємо й школярів до профорієнтаційних заходів, – розповів директор закладу Володимир Полухін.

Завдяки дуальній формі навчання, учні профтехів не тільки знають теорію, але й отримують практичні навички на провідних підприємствах регіону. Після цього молодим фахівцям нерідко пропонують працевлаштуватися на вакантні посади, адже вони вже довели свою кваліфікацію. Представники металургійних підприємств регіону наголосили на дефіциті вузькопрофільних спеціалістів та готовності подальшої співпраці для підготовки нових кадрів.

– Промислові підприємства завжди були базовими для економіки регіону. Зараз їх роль зросла ще більше. Війна не назавжди, і після перемоги країна потребуватиме металу для відбудови зруйнованої інфраструктури. Ми маємо бути готовими виробляти цей метал у достатній кількості, проте зробити це без фахівців неможливо. Вже зараз ми відчуваємо жорсткий кадровий голод, і одним із дієвих інструментів поліпшення ситуації має бути саме підготовка фахівців-промисловців, в нашому випадку металургів-технологів та ремонтників. Ми давно співпрацюємо у питаннях підготовки та адаптації молоді на підприємстві і відкриті для спільнодії у цьому напрямку, – зауважив начальник управління підбору кадрів, комплектування та розвитку персоналу ПАТ «Запоріжсталь» Сергій Койпиш.

Стратегія розвитку закладів професійно-технічної освіти – важлива частина подальшого розвитку регіону. Роботодавці активно висувають свої пропозиції щодо нових напрямків співпраці. Серед них – залучення потужностей місцевих підприємств як бази для практики.

– Ми вже зараз маємо орієнтуватися на професії, які будуть потрібні у найближчі роки. Особливо це стосується сучасних технологій. Слід враховувати запит на розробку нових професійних програм від підприємств. На розробку нових навчальних програм та фактичну підготовку молодих спеціалістів потрібен час. Саме для цього ми затверджуємо програми розвитку, які допоможуть зробити наші навчальні заклади кращими, а також задовольнити потребу роботодавців у кваліфікованих робітниках, – підсумувала директорка Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА Людмила Бухаріна.

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки