Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зміцнюємо міжнародне співробітництво: Запоріжжя відвідали представники ЮНІСЕФ та посли європейських держав

19 вересня 2024 - 20:15

В прифронтовому Запоріжжі побували представники посольств Австрії, Іспанії, Норвегії та Фінляндії в Україні та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Освітні потреби, молодіжна політика та підготовка до зими – Запорізька область розраховує на поглиблення міжнародної співпраці з цих питань. Результати візиту підбили під час брифінгу.

В Україні щойно розпочався навчальний рік, наближається зима, а обстріли критичної інфраструктури не вщухають. Візит, що відбувся в такий важкий для Запоріжжя і всієї країни момент, свідчить про підтримку міжнародних партнерів.

– Для нас є вкрай важливим візит наших закордонних друзів. Разом ми реалізуємо велику кількість спільних проєктів у сфері освіти. Спільно з ЮНІСЕФ ми забезпечили офлайн-навчання для десятків тисяч школярів, відремонтувавши укриття і будуючи «підземні» школи. Спільно з ЮНІСЕФ ми готуємося до зими, будуючи децентралізовану генерацію. Спільно з ЮНІСЕФ ми надаємо гуманітарну допомогу. Спільно з послами європейських країн ми обговорюємо майбутнє нашої держави. Ворог намагається посіяти в головах запоріжців думку про те, що ми залишилися наодинці. Але представники європейських держав сьогодні – на території Запоріжжя. І це потужний сигнал про непохитну міжнародну підтримку України, – відзначив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

В центрі уваги іноземної делегації – життя та навчання дітей і молоді у прифронтовому регіоні. Разом із головою Запорізької ОДА Іваном Федоровим та секретарем Запорізької міськради Регіною Харченко європейські дипломати відвідали об’єкти, створені за сприяння Дитячого фонду ООН. Зокрема, школу, в якій функціонує відремонтоване ЮНІСЕФ укриття, цифровий освітній центр, дитячу точку «Спільно». Побували й на занятті з надолуження освітніх втрат.

– Завдяки ЮНІСЕФ ми відремонтували 13 шкільних укриттів. Я хочу подякувати за освітні, цифрові центри та центри надолуження освітніх втрат, тому що зараз дітям важливо соціалізуватися. Жителі міста добре знають про СпільноХаби – освітні центри для дітей від 6 років. Діти в захваті від цих просторів. Така співпраця та міжнародна підтримка протягом майже 3 років війни – свідчення того, що ми разом боремося за демократичні цінності, життя людей і за майбутнє кожної дитини в нашій країні, – вважає секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.  

Голова представництва Дитячого фонду ООН Мунір Мамедзаде вже втретє відвідує Запоріжжя. За його словами, основна мета візиту – побачити, як відбувається навчання в школах та підготовка до зимового періоду. 

– За нашими прогнозами, цьогоріч буде чи не найважча зима для України. Тому ми реалізуємо декілька проєктів для підтримки України і Запорізької області зокрема. Це грошова допомога сім’ям з дітьми. Надаємо також допомогу в натуральній формі – тверде паливо та паливні брикети. Підтримуємо комунальні підприємства і будемо нарощувати цю підтримку, щоб вдало пройшов опалювальний сезон. Також ми плануємо запустити програму грантів для закладів освіти на прифронтових територіях, щоб вони теж змогли підготуватися до зимового періоду, – розповів Мунір Мамедзаде. 

Посли поспілкувалися з молоддю, яка бере участь у програмах ЮНІСЕФ, та відвідали мультифункціональний центр для дітей. Побували і на будівництві підземної школи та в дитячій лікарні, яка потребує додаткових інвестицій.

– Програма нашого візиту будувалася навколо дітей, навколо їхнього майбутнього. Йшлося про такі моменти, які повинні бути в житті кожної дитини. Зокрема, про безпечне навчання. Поки що воно відбувається в укриттях. Але, на мою думку, це рішення місцевої влади було правильним. Ми також обговорювали проблеми охорони здоров’я та відвідали дитячу лікарню. Важливо також, щоб в домівках українців було тепло і комфортно. Я вражена, з якою енергією місцева влада вирішує питання енергетики, – поділилася  Тар’я Фернандес, призначений посол Фінляндії в Україні.

Разом з міжнародними партнерами Запорізька область готується до зими. Представники дипмісій побували на одній з котелень. Там вже найближчим часом будуть встановлені когенераційні установки, що зможуть забезпечити безперервну подачу тепла для мешканців навіть у періоди відключень світла. 

– Для представників дипломатичного корпусу тих країн, які є донорами ЮНІСЕФ і підтримують Україну у війні за незалежність проти росії, дуже важливо на власні очі побачити, як використовуються міжнародні кошти. Ми продовжимо підтримувати запоріжців. щоб вони не полишали Запорізьку область, – сказав Арад Бенкьо, надзвичайний і повноважний посол Республіки Австрія в Україні.

Повсякденне життя запоріжців у прифронтовому місті дуже вразило іспанського дипломата.

– Коли ти знаходишся далеко, десь у Києві, багато речей мають занадто абстрактний вигляд. Тут, у Запоріжжі, у нас була можливість побачити, почути, поспілкуватися з місцевими людьми, щоб переконатися, чи дійсно корисні ті проєкти, які ми реалізуємо в Україні. Повірте, сьогодні зворотній зв’язок перевершив усі наші очікування, – повідомив Карлос Паскуаль Гарсіа, заступник голови місії, посольство Іспанії в Україні.

Своїми враженнями від поїздки до Запоріжжя поділилася і надзвичайний та повноважний посол Норвегії в Україні Хелене Санд Андресен. Частину промови вона виголосила українською мовою.

– Це мій перший візит до Запоріжжя. Але я точно знаю, що не останній. Для мене велика честь почути ваші послання й донести їх до Норвегії. Я вражена вашою мужністю, незламністю та вашою боротьбою за власне майбутнє. У нас з вами єдиний шлях – перемога. І будьте певні, що я буду однією з перших, хто святкуватиме цю перемогу разом з вами! – запевнила норвезька дипломатка Хелене Санд Андресен.


Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки