Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Засідання науково-експертної екологічної ради при Запорізькій ОДА: система реагування на забруднення повітря потребує вдосконалення

17 вересня 2024 - 16:35

Вдосконалення системи реагування на можливе високе забруднення атмосферного повітря. Такою була тема чергового засідання науково-експертної екологічної ради при Запорізькій ОДА.

Сьогодні нагальною проблемою у Запоріжжі є погіршення якості повітря. Це може мати серйозні наслідки для здоров’я населення та навколишнього середовища.

– Аналіз стану довкілля в Запоріжжі та численні скарги громадян на якість повітря свідчать, що, незважаючи на зниження виробничих потужностей промислових підприємств міста, екологічна ситуація не відповідає сучасним вимогам і залишається складною, – зауважив перший заступник голови ЗОДА Руслан Мовчан.

Існуюча система реагування на можливе високе забруднення атмосферного повітря у місті Запоріжжя має як свої переваги, так і недоліки. 

– В дні, коли попередження про несприятливі метеорологічні умови не надаються, підприємства міста працюють у звичному режимі, відповідно до наявних дозвільних документів, без впровадження заходів, спрямованих на скорочення викидів. Однак іноді в ці дні спостерігаються перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у повітрі. У зв’язку з цим виникла необхідність вдосконалення систем прогнозування та реагування на можливе високе забруднення атмосферного повітря у місті, – зазначив т. в. о. директора Департаменту захисту довкілля ЗОДА Олександр Казанцев. 

На стан атмосферного повітря можуть впливати несприятливі метеорологічні умови.

– Забруднення повітря в місті є складним багатофакторним явищем. Важлива роль у формуванні певного рівня забруднення атмосфери належить метеофакторам. Сукупність деяких метеорологічних умов погіршує розсіювання викидів і сприяє накопиченню забруднюючих речовин в приземному шарі атмосферного повітря, – повідомила заступниця начальника Запорізького обласного центру з гідрометеорології Тетяна Сорокіна. 

Члени екологічної ради ухвалили низку рекомендацій щодо екологічної безпеки в обласному центрі. Серед них запровадження оповіщення населення про настання несприятливих метеорологічних умов.

Читайте також

Серце Азова: в Запоріжжі відсвяткували 197-річницю заснування міста Бердянськ

Запобігти, врятувати, допомогти: у Запоріжжі привітали рятувальників із професійним святом

Особливості процедури усиновлення дітей, евакуйованих за кордон

СБУ знешкодила агентурну групу воєнної розвідки рф, яка шпигувала за підрозділами ЗСУ на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 177 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 936-го дня війни

В Запорізькій області відкрили першу в регіоні стелу на честь рятувальників

Незламні спортсмени: у Запоріжжі привітали паралімпійців з успішними виступами на головних змаганнях планети

Безпечна школа офлайн: про перебіг освітнього процесу у запорізьких школах

Програма «Власна справа»: гранти для молоді

«Зростай 2.0» – безоплатна освітня програма для жінок-підприємиць