Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Особливості процедури усиновлення дітей, евакуйованих за кордон

17 вересня 2024 - 12:00

Через воєнні дії 6 закладів цілодобового перебування із Запорізької області евакуйовані за кордон. В них виховується 216 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Чи можна усиновити таких дітей? На найбільш поширені запитання щодо процедури усиновлення відповідає Служба у справах дітей Запорізької ОДА. 

Нормативна база

Процедура усиновлення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, евакуйованих за кордон через російську агресію у складі закладів цілодобового перебування, визначена Постановою КМУ № 905 від 08.10.2008 зі змінами, внесеними Постановою КМУ № 576 від 01.06.2023.

Хто може усиновити евакуйовану дитину?

Усиновлювачами можуть стати громадяни України, зокрема зі статусом ВПО, які постійно проживають на підконтрольній Україні території, крім територій, наближених до зони бойових дій.
НЕ можуть бути усиновлювачами іноземці, а також українці, які тимчасово або постійно проживають за кордоном або на окупованій території.

Які перші кроки для усиновлення евакуйованої дитини?
Родина або людина, яка планує усиновлення, проходить стандартні етапи, передбачені для кандидатів в усиновлювачі: подає заяву і пакет документів, проходить навчання, отримує довідку про навчання.

Де отримати інформацію про евакуйованих дітей?

Такі дані мають служби у справах дітей обласних і Київської міської державної адміністрацій, а також Державна служба України у справах дітей.
Після отримання інформації про дитину кандидат/ка отримує направлення на знайомство. З документами дитини, зокрема медичними, кандидатів знайомить працівник обласної служби у справах дітей або Державної служби України у справах дітей.

Як відбувається особисте знайомство з дитиною?

На початку може відбутися онлайн-знайомство – за згодою кандидатів в усиновлювачі. Особисте знайомство в країні тимчасового перебування дитини є обов’язковим. Якщо один з подружжя обмежений у праві виїзду за кордон, він знайомиться з дитиною онлайн, а до дитини їде другий з подружжя.

Як відбувається повернення дитини з-за кордону?

Кандидат/ка в усиновлювачі оформлює опіку або піклування над дитиною. Після цього дитину влаштовують до родини ще до рішення суду. Проходити додаткове навчання не потрібно. Опіка встановлюється на 3 місяці і за потреби продовжується до винесення рішення суду. Упродовж перших трьох місяців кандидати(т/ка) в усиновлювачі мають подати до суду заяву про усиновлення. Висновок про стан здоров’я дитини, її фізичний і розумовий розвиток може оформлюватися після повернення дитини в Україну.

На первинному обліку територіальних служб у справах дітей перебуває   3240 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У Запорізькій області створено та функціонує 141 прийомна сім'я, де виховуються 282 дитини. Діють 54 дитячі будинки сімейного типу, в яких перебувають 346 вихованців. Є також 1718 опікунів та піклувальників, що дбають про 2268 дітей. 49 запорізьких сімей наразі перебувають на обліку  як кандидати в усиновлювачі.

Читайте також

Запобігти, врятувати, допомогти: у Запоріжжі привітали рятувальників із професійним святом

СБУ знешкодила агентурну групу воєнної розвідки рф, яка шпигувала за підрозділами ЗСУ на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 177 ударів по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 936-го дня війни

В Запорізькій області відкрили першу в регіоні стелу на честь рятувальників

Незламні спортсмени: у Запоріжжі привітали паралімпійців з успішними виступами на головних змаганнях планети

Безпечна школа офлайн: про перебіг освітнього процесу у запорізьких школах

Програма «Власна справа»: гранти для молоді

«Зростай 2.0» – безоплатна освітня програма для жінок-підприємиць

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 16.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 145 ударів по 11 населених пунктах Запорізької області