Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі ЦНАПи надали понад 150 тисяч послуг з початку року

6 вересня 2024 - 15:20

В Запорізькому регіоні попри наближеність до фронту працює команда зі 130 працівників центрів надання адміністративних послуг. З початку року вони надали жителям області понад 150 тисяч послуг.

До російського вторгнення на території Запорізької області функціонувало 117 об’єктів мережі ЦНАП. На сьогодні мешканцям області доступно                        45 точок надання адміністративних послуг. Частково вдалося відновити у Запоріжжі роботу 9 центрів з територій активних бойових дій та тимчасово окупованих територій області. Ще 9 об’єктів – створені під час війни. Це  центри, віддалені робочі місця адміністраторів та мобільні ЦНАПи. 

– На сьогоднішній день в нашому релокованому ЦНАПі доступні не всі послуги. Наша громада в окупації, тому маємо доступ лише до частини реєстрів. Жителі громади звертаються із заявами про пошкоджено майно, які ми вносимо у відповідний реєстр. Вони сподіваються, що після деокупації вдасться отримати компенсацію. Наш ЦНАП релокований до Запоріжжя, тому ми орендуємо приміщення, вся необхідна техніка є. Хочемо розширити перелік доступних послуг, щоб і надалі працювати для жителів нашої громади, – розповіла начальниця релокованого ЦНАПу Федорівської громади  Катерина Черноус. 

Адміністратори ЦНАПів дотримуються найвищих стандартів у своїй роботі. Їхня мета – задоволення потреб населення громад в отриманні якомога більшого спектру послуг. Після початку повномасштабного вторгнення рф до України працівники продовжували здійснювати свої професійні обов’язки. Надавали онлайн-консультації, а також допомагали людям з поданням заявок через застосунок «Дія». На базі деяких ЦНАПів в перші дні війни були створені гуманітарні центри для переселенців, а їхні співробітники стали волонтерами.

Міжнародні партнери допомагають підвищувати мобільність та енергонезалежність центрів надання адмінпослуг. Зокрема, у 2024 році ЦНАП Михайло-Лукашівської громади отримав  кросовер з мобільним кейсом від проєкту PROSTO.

Також незабаром розпочне роботу мобільний ЦНАП, отриманий від ПРООН, у Кушугумській громаді. Це справжній офіс на колесах. Він буде повністю обладнаний необхідною інфраструктурою та засобами зв’язку для адміністраторів: безоплатним інтернетом, опаленням, кондиціонуванням, вентиляцією, електрикою, вбудованими меблями, комп'ютерним та офісним устаткуванням. Також цей центр облаштований єдиним входом-виходом зі зручними сходами та допоміжним обладнанням. Це дасть змогу відвідувачам старшого віку та людям з інвалідністю отримувати послуги в комфортних умовах.

Крім того, завдяки міжнародним партнерам діючі ЦНАПи області отримали 15 електровелосипедів з мобільними кейсами для адміністраторів та 19 генераторів для безперебійного функціонування в умовах відключення електроенергії.

Завдання обласної та місцевої влади – відновити довоєнну мережу ЦНАП, зберегти кадровий потенціал і гарантувати громадянам рівність у доступі та якість сервісу з надання адміністративних послуг.

Для реалізації цих завдань в Запорізькій області планують:

  • розробити обласну програму з підтримки ЦНАП;

  • відкрити перший в області Дія.Центр на базі територіального підрозділу ЦНАП в одній із громад регіону;

  •  забезпечити безбар’єрний доступ в приміщеннях ЦНАП;

  • підвищити рівень цифровізації, запровадивши у ЦНАП якомога більше електронних сервісів задля оптимізації роботи адміністраторів та цифрової зручності громадян;

  • оснастити ЦНАПи спеціальним обладнанням для оформлення та видачі паспортів та посвідчень водія.

6 вересня 2012 року прийнятий Закон України «Про адміністративні послуги», з якого і почалося створення перших ЦНАП у країні. Тож саме у цей день працівники ЦНАП відзначають своє неофіційне професійне свято День адміністратора ЦНАП.

Заступник голови ЗОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Володимир Чередніченко привітав адміністраторів центрів та вручив кращим із них Подяки голови Запорізької ОДА.

Читайте також

Очне навчання в Долинській громаді: обласна влада допоможе з облаштуванням укриття

При Запорізької обласній військовій адміністрації створять Раду родин загиблих

Внутрішньо переміщеним особам гарантована безоплатна медична допомога при інсульті: вартість лікування сплачує НСЗУ

Як не втратити зв’язок та інтернет під час знеструмлень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 06.09.2024

Впродовж доби окупанти 330 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 925-го дня війни

«В нашій сім’ї ми намагаємося підтримувати одне одного»: в Запоріжжі нагородили мати-героїню

Ведення вагітності та медична допомога при пологах: як отримати ці послуги безоплатно

«Запорізька область – у фокусі уваги держави та міжнародних партнерів», – голова ЗОДА Іван Федоров

Земельний банк: оренда державних земель на прозорих умовах

Результат роботи групи «Прозорість і підзвітність» – економія коштів внаслідок відміни закупівель