Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Запорізька область – у фокусі уваги держави та міжнародних партнерів», – голова ЗОДА Іван Федоров

5 вересня 2024 - 15:45

Перший тиждень осені ще триває, але вже став історичним для Запорізької області. Візит до Запоріжжя Президента України та прем'єр-міністра Нідерландів і початок нового навчального року. Про ці знакові події розповів голова Запорізької ОДА Іван Федоров під час брифінгу.

Вперше в історії незалежної України область відвідав керівник іншої держави. Під звуки повітряних тривог Президент України Володимир Зеленський провів у Запоріжжі двосторонні перемовини з прем’єр-міністром Нідерландів Діком Схоофом. Були досягнуті важливі результати. Зокрема, Нідерланди виділили Україні новий пакет допомоги. Є позитивні рішення і для Запорізької області.

– Ми зараз розпочинаємо роботу по налагодженню партнерських зв’язків між Нідерландами і нашою областю. Подібний досвід в Україні вже є. Зокрема, Данія  здійснює патронат над Миколаївською областю, а Чехія – над Дніпропетровською. Я впевнений, що нам вдасться побудувати найкращу модель співробітництва, – вважає голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

На думку очільника області, бізнес обох країн зацікавлений в економічній співпраці Нідерландів і Запорізької області. Після перемоги наш регіон буде одним з найбільш інвестиційно привабливих в Україні. Але є напрямки, за якими співпраця можлива вже зараз.

– По-перше, це освітньо-культурний простір – кооперація університетів, шкіл та позашкільної освіти, спорт, мистецтво тощо. По-друге, це енергетика. Сподіваюсь, що до кінця року ми зможемо отримати від Нідерландів 3 когенераційні установки потужністю по 500 кВт кожна. Це дасть нам змогу забезпечити теплопостачання у разі можливого блекауту приблизно для 15 тисяч жителів багатоповерхівок у Запоріжжі. І, насамкінець, медицина. Зараз проводимо реконструкцію 5-ї міської лікарні. Це масштабний проєкт, для реалізації якого потрібна і міжнародна допомога, – відзначив Іван Федоров.

В перший день навчального року Запоріжжя відвідали і представники освітнього крила Уряду – Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та Міністр освіти України Оксен Лісовий. Знаковими подіями цього тижня стали масштабний освітній форум, презентація інноваційного застосунку  «Мрія» та передача 25 шкільних автобусів громадам області.

– Ми розбудовуємо цілу екосистему освіти офлайн. Головна теза – безпека. Всі діти мають бути в безпеці і в якісних умовах здобувати освіту. Ми щодня моніторимо кількість учнів, які відвідують школи. Побачили, що в перший день навчання, 2 вересня, тільки до шкіл Запоріжжя прийшло понад 10 тисяч учнів. На другий день через обстріли відбувся спад кількості дітей. Ми продовжимо моніторити відвідуваність навчальних закладів для того, щоб удосконалювати систему освіти і збільшити кількість учнів, які навчатимуться в безпечних умовах, – запевнив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

Читайте також

Ведення вагітності та медична допомога при пологах: як отримати ці послуги безоплатно

Земельний банк: оренда державних земель на прозорих умовах

Результат роботи групи «Прозорість і підзвітність» – економія коштів внаслідок відміни закупівель

ПриватБанк продовжує підтримувати освітні та медичні заклади регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.09.2024

Впродовж доби окупанти 324 рази били по 7 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 924-го дня війни

Допомога із Франції: у Запоріжжі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, отримали нові гаджети для навчання

Безоплатна стоматологічна допомога для військових та ветеранів: пілотний проєкт

Графіки погодинних відключень: чому їх змінюють та від кого це залежить

Розвиток соцпослуг, цифровізація в соціальній сфері та робота Центрів життєстійкості: Оксана Жолнович відвідала Запоріжжя з робочою поїздкою

В українських школах вже цього року працюватимуть інспектори Служби освітньої безпеки