Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

24 серпня 2024 - 18:00

До Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України у Запоріжжі відкрились нові тематичні виставки, відбулись змагання з футболу, панельна дискусія для молоді та концерт.

23 серпня в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ» відкрилась виставка «Хрести України: Центр».  Вона триватиме до 29 вересня 2024 року. Громадський історико-етнографічний ставрографічний Музей Хреста представив понад  1,5 тисячі експонатів із центральних областей України. Це різноманітні хрести часів Хрещення Русі, епохи Великого князівства Литовського, козацької доби та початку ХХ століття.

– Древні українські хрести – це переплетення християнських та язичницьких уявлень. Вони балансують між вірою і красою, відображаючи наші традиції, що формувалися століттями. Кожен представлений хрест – унікальний. Він відображає неповторні риси різних епох в історії України, – повідомила завідувачка інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника «Хортиця» Анна Головко.

У музейній студії «Місто за порогами» з 24 серпня по 4 вересня 2024 року експонуватиметься колекція портретів видатних політичних діячів та полководців козацької доби. Експонати для виставки «Обличчя козацької історії: державники та воїни» були взяті із фондів Національного заповідника «Хортиця». Портрети Петра Конашевича-Сагайдачного, Івана Сірка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи та інших написані запорізьким художником Леонідом Фащенко. Це авторські копії полотен Гаврила Васька ХІХ століття.

– Козацькі гетьмани відіграли важливу роль у формуванні ідеї незалежності України. Це важливі постаті для української історії. Зараз ми можемо глибше усвідомити їхній внесок у становлення нашої державності та надихатись їхніми вчинками, – зауважив співробітник музею Сергій Дударенко. 

Відзначила свято Незалежності й запорізька молодь. Сім осередків юнацько-патріотичного руху «Байда» зустрілися на футбольному полі. Підтримку в організації турніру надали Управління молоді, фізичної культури та спорту та Департамент освіти і науки ЗОДА. Окрім безпосередніх учасників, змагання зібрало багато вболівальників. Вони палко підтримували улюблені команди. Гучні викрики та креативні плакати надавали сил гравцям на полі. Перемогу здобула команда з Василівки, обігравши у фінальному матчі команду Мелітополя, третє місце дісталося гравцям із Полог. Переможців нагородили грамотами та медалями.

– Турнір став справжнім святом футболу та дружби. Спорт єднає не тільки нашу молодь, а й усіх українців. Це ще раз підтверджує, що, незважаючи на всі труднощі, ми залишаємося міцною та згуртованою нацією, – зазначила начальниця відділу з питань молоді Управління молоді, фізичної культури та спорту ЗОДА Інна Кинник.

Студрада при Запорізькій ОДА та Обласний центр патріотичного виховання молоді провела панельну дискусію «Жива бібліотека». Школярі та студенти поспілкувалися з психологинею про підтримку ментального здоров’я під час війни, з волонтером – про його діяльність та комунікацію з військовими, з ветераном – про національну ідентичність та історію незалежності. А ще – переглянули мальовничі краєвиди міста на фотовиставці «Запоріжжя – колиска української державності» від Нікіти Голоскова.

– Запорізька молодь зараз об’єднала свої сили в різних сферах. Хлопці та дівчата не тільки формують сучасне громадянське суспільство, а творять новітню історію України, – вважає голова Запорізької обласної студради Демид Євтушенко.

Завершилося святкування Дня Незалежності України гала-концертом запорізьких виконавців «Незламне Запоріжжя». Його організував Запорізький обласний центр молоді. Найкращі колективи міста виступили для поціновувачів сучасної музики та подарували їм яскраві емоції.

 

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи