Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до відбудови: зосередженість на енергоефективності та кадровому потенціалі

27 червня 2024 - 19:40

Запорізька область готується до відбудови інфраструктури після деокупації регіону. Акцент – на відновленні об'єктів з урахуванням енергоефективності, збереженні кадрового потенціалу та створенні надійної енергетичної системи. Про це та інше  говорили на регіональному форумі «Нові сенси і бачення розвитку громад Запорізького регіону, які постраждали від російської військової агресії». 

Серед учасників – представники  Міністерства розвитку громад, територій та  інфраструктури України, Запорізької облдержадміністрації, представники дипломатичних місій та міжнародних організацій, експерти,представники територіальних громад регіону.

Першочерговим завданням є оцінка завданої шкоди та формування чіткого плану відбудови, – переконана заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська:

– Органи місцевого самоврядування  Запорізької області вже внесли до  Реєстру пошкодженого та знищеного майна понад 17 тисяч об'єктів  нерухомості. Для ефективного  залучення міжнародної допомоги  створюється спеціальна екосистема  Dreem. Вона містить інформацію про  пошкоджені об'єкти та доступна міжнародним партнерам, – повідомила Наталія Козловська. 

При відбудові звільнених територій головна увага приділятиметься енергоефективності та створенню надійної  енергетичної системи, – наголосив очільник Запорізької облдержадміністрації Іван  Федоров.

– Ми маємо використати цю можливість,  щоб зробити наш регіон ще кращим, – переконаний голова ЗОДА. 

Представники 9 громад Запорізької області  презентували свої проєкти відновлення територій та обмінялися досвідом і кращими практиками залучення міжнародних програм і фінансування.

Після звільнення Запорізька область потребуватиме серйозної допомоги у відбудові. Не обійтися і без міжнародної  підтримки, зокрема USAID. Вони вже провели навчання для 130 управлінців регіону. Також організація надавала 250 ноутбуків, 150 принтерів та іншу техніку представникам громад, які виїхали з окупованих територій. 

Міжнародні партнери обіцяють і далі підтримувати Запорізьку область. Про це заявив Корі Джонстон, представник USAID в Україні.

Читайте також