Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Я мрію про перемогу!»: юний художник з аутизмом надихає запоріжців своїми картинами

18 червня 2024 - 16:30

У День гордості за досягнення людей з аутизмом в Запоріжжі відкрилася виставка картин 12-річного Максима Бровченка, більш відомого як Космо Макс. З початку війни хлопець разом із мамою переїхав із окупованого Бердянська у Запоріжжя. Першими, хто підтримав сім'ю, були рятувальники. Пізніше саме вони допомогли розкрити талант хлопця, аби світ побачив його мистецтво.

– Ми шукали дитину, героя війни, на президентську акцію. І таким чином зустрілися з Максимом Бровченком. З перших хвилин він захопив мою увагу. Я була вражена його творчістю. А коли прочитала книгу «Планета А», зрозуміла внутрішній світ цієї дитини, – поділилася Юлія Баришева, начальниця відділу зв’язків зі ЗМІ ГУ ДСНС України в Запорізькій області.

За словами Олени, матері хлопця, Максим створив вже понад 300 картин. Гроші від їхнього продажу передає на допомогу ЗСУ. Його роботи є навіть у Валерія Залужного та папи Римського. Олена переконана: аутизм – не вирок. Головне – прийняти діагноз та допомогти дитині розкрити свій талант. 

 – Дуже важливо підтримувати дитину і, якщо в неї щось не виходить, приділяти більше уваги її сильним сторонам, – переконана Оксана Бровченко.

Завітав на виставку Космо Макса і голова Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров. Хлопець охоче розповів очільнику області про історію створення кожного полотна. 

За словами Максима, всі вони розподіляються на дві теми. Перша – про фантастику та космос. Друга – патріотична. В колекції Максима і картина з зображенням рідного міста – Бердянська.

На питання про улюблене місце хлопець без роздумів відповідає – мій дім. «Моє також, але у Мелітополі», – поділився Іван Федоров. 

Голова Запорізької обласної державної адміністрації залишив автограф на полотні, яке невдовзі стане черговим витвором мистецтва юного художника. Натомість Максим подарував Івану Федорову одну із своїх робіт.

– На цій картині зображена мапа звільненої Запорізької області. Я мрію про нашу перемогу – куди ж без цього? Щоб всі окуповані території були звільнені, і щоб всі люди повернулися додому, – поділився Космо Макс. 

Хлопець презентував очільнику регіону і власну книгу під назвою «Планета А». 

– Вона – про уявну планету, на якій живуть надрозумні істоти. Зовні вони дуже схожі на землян, лише відрізняються особливою будовою мозку, – поділився Максим Бровченко.

Захід завершився майстер-класом для малечі. Космо Макс поділився своїм баченням світу та навчив дітей виражати себе через малювання.


Читайте також