Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За матеріалами СБУ до 15 років ув’язнення засуджено резидента російської розвідки, яка намагалась створити агентурну мережу на території Запоріжжя

18 червня 2024 - 11:00

На підставі зібраних Службою безпеки беззаперечних доказів, суд визнав винною мешканку Мелітополя у державній зраді та призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За даними слідства проросійськи налаштована місцева мешканка, з початком широкомасштабного вторгнення підтримала окупантів та почала шукати «виходи» на російські спецслужби.

Перебуваючи у тимчасово окупованому Мелітополі, жінка добровільно пішла на співпрацю з  представником головного управління генерального штабу зс рф (більш відомого як ГРУ). За зраду, куратори пообіцяли їй «пристойну посаду» в органах окупаційної влади. Також вони обіцяли перевести у тил її чоловіка, який проходить службу у збройних силах країни-агресора та перебуває на передній лінії Херсонського напрямку.

Для збору розвідданих жінка залучила свекра, який мешкав у Запоріжжі. Він мав здійснювати зовнішнє спостереження за розташуванням та  переміщенням українських військ і робити фотофіксацію об’єктів.

Отриману інформацію окупанти планували використати  для планування і підготовки серії ракетних обстрілів по місту.

У серпні 2022 року, її родич був затриманий співробітниками СБУ саме під час передачі розвідданих про місця розміщення складів з військовою технікою та  боєприпасами, а у вересні того ж року його засуджено до 15 років позбавлення волі.

Суд визнав винною жінку за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Вирок набрав законної сили.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також