Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За матеріалами СБУ до 10 років позбавлення волі засуджено окупаційного очільника Запорізької АЕС

13 червня 2024 - 11:00

За матеріалами СБУ до 10 років ув’язнення засуджено окупаційного «очільника» Запорізької АЕС Юрія Чернічука. До тимчасової окупації регіону, Чернічук обіймав посаду т.в.о головного інженера - першого заступника генерального директора «Запорізька АЕС» ДП «НАЕК Енергоатом».

З початком широкомасштабного вторгнення, він добровільно пішов на співпрацю з ворогом і запропонував агресорам свою допомогу. Після захоплення Запорізької атомної електростанції, Чернічук погодився очолити створену на її базі фейкову «експлуатуючу організацію АЕС», яка фактично підпорядковується «Росатому».

На цій «посаді» він сприяв забезпеченню функціонування «Запорізької АЕС» як об'єкту енергетичної системи держави-агресора з подальшим підключенням електростанції до енергосистеми рф. «Керівник» змушував українських атомників підписувати контракти із псевдоустановою. Працівникам, які не бажали підписувати контракт,  він погрожував переслідуванням з боку окупантів, фізичною розправою та депортацією. Також співробітники, які не підписали нові контракти, за вказівкою Чернічука, на станцію не допускались.

Крім того, за його наказом було відключене комутаційне обладнання системи мережі передачі даних на території станції, що унеможливило контроль за станом реакторних установок з боку України. За висновками профільних експертів, такі дії можуть призвести до техногенної катастрофи.

Також Чернічук був «гостем» на російських пропагандистських телеканалах, де він заперечував факти російських обстрілів української АЕС.

За матеріалами Служби безпеки суд визнав його винним за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Заходи із документування злочинної діяльності здійснювали співробітники  Управління СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також