Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Програма «ГрінДІМ»: запорізькі ОСББ можуть отримати до 3 мільйонів гривень на підвищення енергонезалежності

12 червня 2024 - 11:35

В Україні стартувала нова грантова програма «ГрінДІМ». Вона передбачає часткове відшкодування вартості за встановлення сонячних електростанцій та теплових насосів. Про це повідомляє Фонд енергоефективності.

Гранти надаються на безповоротній основі. Сума фінансування – 70 % від вартості обладнання, аудиту та сертифікації енергетичної ефективності будинку. На встановлення сонячних електростанцій учасники програми можуть отримати 1 мільйон гривень, а на встановлення теплових насосів – 2 мільйони. Якщо використовуються і сонячні батареї, і теплові насоси, Фонд енергоефективності відшкодує 3 млн грн.

Механізм програми «ГрінДІМ» – максимально спрощений та прозорий. Спочатку учаснику слід провести загальні збори, замовити проведення енергоаудиту будинку, визначитися з обладнанням, яке буде встановлюватись, і заповнити опис проєкту. Коли документи готові, можна подавати заявку на участь у програмі. 

– Після схвалення заявки потрібно розробити проєкт та закупити обладнання. Далі виконуються  монтажні роботи та проводиться повторна сертифікація будинку. Після цього учасник подає до Фонду заявку про завершення робіт. Схваливши її, Фонд компенсує 70 % вартості обладнання та матеріалів, – роз'яснює Ірина Кармазіна, заступниця начальника управління – начальниця відділу житлової політики та благоустрою Департаменту ЖКГ та будівництва Запорізької ОДА.

Учасниками програми можуть стати багатоквартирні будинки, в яких створено ОСББ або ЖБК. 

Детально ознайомитись з програмою «ГрінДІМ» можна за посиланням.

Читайте також