Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Аварійна дорога та проблеми з водопостачанням: голова Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров відвідав Матвіївську громаду

6 червня 2024 - 13:00

Аварійний стан дороги Кам’яне-Матвіївка та відсутність якісного водопостачання – головні проблеми, з якими стикаються мешканці Матвіївської громади Запорізької області. Голова Запорізької облдержадміністрації Іван Федоров відвідав громаду, щоб на місці ознайомитися з проблемами, які хвилюють місцевих жителів.

- Ця дорога з’єднує 2 напрямки: Запоріжжя-Донецьк та Запоріжжя-Харків. Саме цією дорогою на навчання привозять дітей з найвіддаленіших куточків громади. Вона важлива і для місцевих підприємців. Сьогодні  Матвіївка – осередок малого та середнього бізнесу. Майже кожен третій двір займається підприємницькою діяльністю, таким чином наповнює бюджет громади. Для того, щоб вони  продовжували це робити, шлях повинен бути у належному стані, – підкреслив голова Матвіївської сільської ради Олексій Гладишев.

За словами посадовця, капітальний ремонт дороги розпочали ще в грудні 2024 року, але зупинили через несприятливу погоду.  Відремонтували лише 2 км, решта – в аварійному стані. Це значно ускладнює рух транспорту та створює небезпеку для водіїв.

 - Я працюю інструктором з водіння. Раніше наш стандартний маршрут пролягав по Центральній вулиці через усе село. Зараз доводиться маневрувати, змінювати шлях, адже в кінці  населеного пункту дорога просто розбита, – розповів директор Вільнянського спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України Магомед Ізмаїлович.

Іван Федоров запевнив, що ремонт дороги  буде продовжено, оскільки вона активно використовується як для евакуації з лінії  фронту, так і для логістики цивільних мешканців. 

Ще одна проблема, від якої потерпають мешканці громади – відсутність якісного водопостачання. Водопровідна мережа села Матвіївка, побудована ще в 1965  році, зношена на 64%. Це призводить до великих втрат води та її частої відсутності.

- Це – центральна артерія, яка подає воду  на інші 60 кілометрів трубопроводу.  Водопровід побудували ще у 80-х  роках. Він просто не витримує  навантаження. Як наслідок понад 4  тисячі мешканців с. Матвіївка та 36  підприємств перебувають без водопостачання до усунення пориву.  Без води залишаються і школа, інтернат та амбулаторія, – розповів Олексій Гладишев.

За словами директорки КП «Дружелюбівський сількомунгосп» Олени Овдієнко, ситуація з водопостачанням погіршується влітку, адже місцеві не тільки  споживають її як питну воду, а й поливають  присадибні ділянки.

- Розвʼязати проблему допоможе тільки капілярний ремонт водопроводу. Матвіївська сільська рада вже розробила проєкт на реконструкцію  водопровідної  мережі. Для  реалізації   потрібні тільки кошти, – зазначила фахівчиня. 

Іван Федоров підкреслив, що громада самостійно не здатна покрити реконструкцію  водопроводу, тому обласна влада розглядає можливості фінансування будівництва – із залученням донорів або за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Читайте також