Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

20 травня 2024 - 13:00

Понад 500 випускників шкіл із різних куточків регіону дізналися про спеціальності, яких навчають заклади професійної технічної освіти (ПТО) на Карʼєрному форумі.

Фахівці 17 профтехів організували майстер-класи з перукарського мистецтва, токарної справи, барменства, флористики, малярства, дизайну та інших напрямків.

Дев'ятикласника  з Вільнянська Ярослава Сорокіна цікавлять різні професії: зварювальника, кухаря та бармена. 

–Хочу дізнатися більше про ці спеціальності, щоб обрати найцікавішу для себе. Я вважаю, що професійна освіта може дати хороші перспективи для майбутнього. Головне – зрозуміти, що тобі подобається, аби в подальшому професія приносила задоволення.

Представники ліцеїв і коледжів Запоріжжя та області розповіли про переваги навчання у закладах, зокрема про безоплатне зарахування, стипендії, можливість проживання у гуртожитку тощо. Участь у виставці взяли і представники навчальних закладів з ТОТ. 

Директорка Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА Людмила Бухаріна впевнена, що профорієнтаційний захід допоможе школярам визначитися з майбутньою професією:

– У роботодавців є великий попит на кваліфікованих робітників. Наша мета – поінформувати абітурієнтів про заклади та показати, що сьогодні можна в стислі терміни опанувати професію і при цьому добре заробляти. Ми підтримуємо державну реформу, що орієнтує випускників обирали професійну освіту. Потрібно змінити стереотипи та підняти престиж професійної освіти, бо ринок потребує таких спеціалістів, – зазначила  посадовиця.

Луїза Кривоспицька, майстриня виробничого навчання Запорізького центру професійно-технічної освіти відмітила, що і дівчата, і хлопці активно цікавляться технічними робітничими спеціальностями:

– Наш центр пропонує багато різних професій, зокрема контролера, електрика машинного будівництва, маляра, касира банку, оператора комп'ютерного набору, автослюсаря. Практично на всіх напрямках навчаються і хлопці і дівчата.

Олена Моісеєнко, викладачка спеціальних дисциплін Запорізького професійного коледжу готельно-ресторанного бізнесу відмічає, що найбільший попит - на професії кухаря, кондитера та бармена:

– Зараз ці спеціалісти потрібні роботодавцям. Наш коледж готує фахівців, які можуть конкурувати на ринку праці як України, так і за кордоном. Зокрема наші студенти проходять практику у Болгарії.

Тетяна Тітова, викладачка Матвіївського ЗНВК «Всесвіт» зазначає, що більшість випускників 9 класів вагалися з вибором навчального закладу, а освітня ярмарка допомогла дізнатися більше і про професії, і про навчання:

– Сподіваюсь, що ця виставка допоможе школярам визначитися з майбутньою професією. Наразі наших учнів найбільше цікавлять сфери дизайну та інформатики, – підсумувала викладачка.

Читайте також