Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

15 травня 2024 - 16:40

«Плануй майбутнє сьогодні. Едукативна магістраль в Запоріжжі». Виставка з такою назвою пройшла у обласному центрі. Свої стенди на ній представили 8 вишів регіону.

Серед них – і Запорізький державний медико-фармакологічний університет. 2023-го до студентських лав вишу стали 510 першокурсників. Нині викладачі активно займаються профорієнтацією. Доцент Сергій Борцук розповів майбутнім абітурієнтам про професії, які можна опанувати в університеті. Власним досвідом поділилася і студентка 4-го курсу Севіля Халілова:

– Я навчаюсь на фармацевтичному факультеті. Впевнена, що в майбутньому знайду роботу до душі, адже фармацевт – це не лише аптекар. Можна працювати на виробництві ліків або медичним представником. Навчання дуже цікаве –  в університеті сучасні лабораторії та прилади, кваліфіковані викладачі, які ставляться до нас з повагою, як до колег, – поділилась дівчина.

Старшокласник Денис Гунько з Петропільського ліцею, що в Запорізькому районі, мріє стати пожежником. На виставку прийшов дізнатися, чи є в Запоріжжі виш, де можна отримати омріяну професію. 

На запит Дениса радо відповіли у Таврійському державному агротехнологічному університеті. Тут можна пройти навчання за 20 освітніми програмами, зокрема, отримати ступінь бакалавра з цивільної безпеки. Після початку війни університет релокували з тимчасово окупованого Мелітополя до Запоріжжя, де він успішно продовжує свою роботу. Показником цього є кількість першокурсників, що вступили до вишу під час війни – в 2023 році їх було чи не вдвічі більше, ніж у довоєнні роки.

– Цьогоріч ми увійшли до числа 15 університетів України, що отримали додаткове фінансування за якісне навчання, підготовку студентів та розвиток наукової роботи, – розповіла Дар’я Легеза, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва ТДАТУ.

В Запорізькій області діють 10 закладів вищої освіти усіх форм власності. Серед них і 4 релоковані з ТОТ. Зберегти та розвинути освітній потенціал регіону – один із пріоритетів роботи обласної влади.

– Ми хочемо забезпечити регіональний ринок праці потужними фахівцями. І робимо все можливе, щоб талановита молодь навчалася і залишалася працювати в Запоріжжі, – підсумувала Людмила Бухаріна, директорка Департаменту освіти та науки Запорізької ОДА.

Читайте також