Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

26 квітня 2024 - 16:00

Формування нового освітнього середовища – головна мета реформ та інновацій, що реалізуються в освітній сфері. Це і впровадження нової  української школи, і зміни в укладанні підручників, і підготовка та перепідготовка освітян. На цьому наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час педагогічного форуму в Запоріжжі.

Такий захід в прифронтовому Запоріжжі відбувся вперше з початку повномасштабного вторгнення. Освітяни говорили про організацію навчання в умовах повітряних тривог, про виклики і перспективи розвитку освіти. 

  Ми повинні змінювати освітню парадигму – формувати іншу культуру в закладах освіти, змінюючи себе як управлінців в освіти та педагогів, – впевнений Оксен Лісовий. – Необхідно формувати освітнє середовище – не авторитарне, не таке, як наступає на нас зі Сходу. А таке, що не тисне на маленького українця, не нав’язує йому свою думку, а сприяє тому, щоб він розквітав і був сміливим у своїх гіпотезах, щоб він не боявся робити помилки.

Від початку повномасштабного вторгнення з Запорізької області кількість школярів зменшилась майже на 70 тисяч. Більш того, з области виїхало практично 30% працездатного населення регіону. Про цю тривожну тенденцію розповів начальник Запорізької ОВА Іван Федоров. 

За його словами, кілька років 60 тисяч школярів, які знаходяться на підконтрольній території в області навчалися онлайн. Це не сприяло якісному засвоєнню шкільного матеріалу, спричиняло освітні втрати. На це вказують і результати минулорічного  мультипредметного тесту - середній бал з основних предметів  склав  143 із 200. За ініціативою батьків Рада оборони Запорізької області ухвалила рішення про організацію змішаного навчання у 24 закладах освіти міста Запоріжжя. Нині для 10 тисяч школярів створені умови для організації навчання в укриттях. Мета обласної влади з 1 вересня дати можливість навчатися у змішаному форматі ще  50 тисячам дітей. 

У 10 закладах освіти плануємо зробити капітальний ремонт укриттів. А там, де їх взагалі немає – збудуємо підземні школи. В планах – 10 підземних шкіл. Це дійсно челендж, з яким, я вважаю, ми здатні разом впоратися, – відзначив Іван Федоров. 

Не оминули на форумі і проблеми. Одна з найболючіших – робота шкіл на тимчасово окупованих територіях області. Йдеться про необхідність оптимізації мережі освітніх закладів, які існують лише де-юре. Громади ж вимушені їх утримувати замість того, щоб виділяти кошти на оборону.

В освітньому форумі взяли участь майже 130 учасників: представники органів місцевого самоврядування, керівники освітніх закладів, вчителі, вихователі, батьки.

Читайте також

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС