Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області сімейні лікарі можуть надавати підтримку з ментального здоров’я

15 лютого 2024 - 16:55

Заступник голови Запорізької ОДА Євген Мироненко відвідав одну з медичних установ області. Разом з регіональним куратором з питань ментального здоров’я Сергієм Дружиніним посадовець ознайомився з роботою лікарів, які вже пройшли підготовку за програмою mhGAP та можуть надавати пацієнтам підтримку з ментального здоров‘я. 

Програма mhGAP вчить лікарів первинної ланки допомагати пацієнтам із симптомами депресії, гострої реакції на стрес, тривоги, безсонням тощо. Масштабування навчання сімейних лікарів та педіатрів за курсом mhGAP минулого року розпочалось в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи першої леді Олени Зеленської. За словами керівниці закладу, всі сімейні лікарі та медичні сестри вже пройшли спеціальне тренування та активно використовують отримані знання, надаючи пацієнтам безоплатні медичні послуги. Після проходження навчання спеціалісти можуть розпізнати симптоми ментальних розладів, надати пацієнтові допомогу або скерувати його до профільного спеціаліста, якщо в цьому є потреба. 

Своєю чергою фахівці зазначили, що з початком повномасштабного вторгнення значно зросла потреба у психологічній підтримці серед населення. Водночас рівень звернень за послугами стосовно ментального здоровʼя є вкрай низьким, а додаткові скарги спеціалісти виявляють вже при спілкуванні з пацієнтами. Наразі в лікувальній установі обслуговують понад 20 тис осіб, з них принаймні 40 % мають вищезазначені симптоми

  • Через повномасштабну війну ми живемо у стані хронічного стресу, хвилювання та втрат, які призводять до виникнення ментальних розладів. Вкрай важливо, аби люди знали, що при будь яких проявах тривоги, депресії, безсоння вони можуть звернутись до сімейного лікаря і безкоштовно отримати кваліфіковану допомогу, - наголосив Євген Мироненко. 

Знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку, можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ, або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

 

Читайте також

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 386 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни

Чотири автобуси – чотири порушення: в Запоріжжі перевірили транспорт на внутрішньообласних маршрутах

Благодійний фонд «Світ Україна. Пологи» об’єднав волонтерів із золотими серцями

Ми сильні, бо ми – українці! – переконаний військовослужбовець Олександр Колісніченко

Українцям за кордоном продовжать можливість ДНК-тестування для пошуку рідних

Як отримати грант до 15 тисяч доларів українським підприємицям