Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голова ОДА взяв участь у нараді з правоохоронцями щодо криміногенної ситуації в області

15 лютого 2024 - 14:30

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров взяв участь у Координаційній нараді правоохоронних органів Запорізької області, на якій детально проаналізували криміногенну ситуацію та ефективність роботи органів правопорядку за 2023 рік.

Загалом криміногенна ситуація в регіоні залишається стабільною та контрольованою. У 2023 році на території Запорізької області зареєстровано кримінальних правопорушень на 9.2% більше, ніж у 2022 році. Причина цього - активізація терору російської федерації проти мирного населення.

Найбільше зростання відбулося по категорії особливо тяжких злочинів - таких стало на 61% більше. У питомій вазі кожне друге кримінальне правопорушення - це особливо тяжкий злочин. Практично всі вони пов'язані з терористичними актами російської федерації та є злочинами проти основ національної безпеки - такими як державна зрада та колабораціонізм. 

Цифри насправді невтішні. Кількість кримінальних проваджень за кваліфікацією умисне вбивство у ході бойових дій зросла у 8 разів. Якщо у перший рік війни таких проваджень було 315, то на другий рік - більше 2.5 тис. Запорізька область посідає першу сходинку серед всіх регіонів Україн по вбивствам у ході бойових дій. Ця сумна статистика - результат щоденних масованих обстрілів російсько-терористичними військами цивільних об'єктів.

По інших групах правопорушень є позитивні зрушення. Зменшилася кількість злочинів проти власності. Зокрема крадіжок у 2023 році зафіксовано на третину менше, ніж у 2022 році. Стабільна ситуація по кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки. Майже на 50% зменшилася кількість проваджень по хуліганським діям. За два роки війни не зафіксовано жодного факту бандитизму.

  • Хочу від імені громад Запорізької області подякувати кожному поліцейському, кожному слідчому, кожному прокурору. За вашу роботу в режимі 24/7, за постійні виїзди в зони бойових дій для документування та розслідування злочинів російської федерації, попри постійні ризики обстрілів, ризикуючи своїм життям та здоров’ям, - зазначив очільник ОДА. 

Іван Федоров також наголосив, що підтримка правоохоронних органів - абсолютний пріоритет Запорізької обласної військової адміністрації. Влада готова предметно обговорювати, як зробити програму підтримки та розвитку правоохоронних органів більш ефективною та дієвою.

Читайте також

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 386 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни

Чотири автобуси – чотири порушення: в Запоріжжі перевірили транспорт на внутрішньообласних маршрутах

Благодійний фонд «Світ Україна. Пологи» об’єднав волонтерів із золотими серцями

Ми сильні, бо ми – українці! – переконаний військовослужбовець Олександр Колісніченко

Українцям за кордоном продовжать можливість ДНК-тестування для пошуку рідних

Як отримати грант до 15 тисяч доларів українським підприємицям