Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

"В Запорізькій області скошено 141 тис га зернових" - Олександр Ясинецький повідомив про попередні підсумки збору врожаю

31 серпня 2023 - 17:35

Аграрії підконтрольної території Василівського, Запорізького та Пологівського районів області завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Про це на брифінгу розповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ЗОВА Олександр Ясинецький в офіційному Медіацентрі при ОДА. 

До процесу було залучено понад 60 комбайнів, крім цього три фермерських господарства отримали в тимчасове безоплатне користування

зернозбиральну техніку від Благодійної організації Міжнародний благодійний фонд «Жнива Перемоги». 

У підсумку скошено 141 тис. га ранніх зернових культур, намолочено 440 тис. тонн зерна із середньою урожайністю 31 центнер з гектара. Як підкреслив Олександр Ясинецький, у порівнянні з минулим роком середня врожайність зросла.

Через погодні умови значна частина зібраної пшениці має низький рівень білка та клейковини. Попри це, хлібопеки та борошномели сформують партію тієї якості, яка їм потрібна для виробництва хліба.  

  • Сектор продовжує функціонувати та адаптується до умов воєнного стану. Навіть під безперервними ворожими обстрілами, на прифронтових територіях  аграрії не припиняють працювати. Їх не зупинили проблеми з водопостачанням внаслідок підриву Каховської ГЕС. Попри те, що зрошувальні системи тимчасово відключені, врожай є, - наголосив Олександр Ясинецький.

За словами посадовця 240 аграрними підприємствами області залучено 560 млн грн кредитних ресурсів. Проте за банківськими умовами кошти можуть отримати лише ті господарства, які знаходяться на відстані 40 км від лінії розмежування. Аграріїв, поля яких розташовані ближче, підтримують благодійні організації. Так, міжнародна допомога фермерам Запорізької області від USAID АГРО та ФАО ООН у вигляді добрив та посівного матеріалу стала вагомим внеском у функціонування аграрного сектору.

Для зберігання врожаю на території області доступні 9 елеваторів із загальною місткістю 360 тис. тонн та складські приміщення із загальною місткістю 570 тис. тонн.

Олександр Ясинецький наголосив, що польові роботи не завершені, триває збір пізніх зернових, проса та гречки. Крім цього незабаром достигне соняшник, кукурудза, овочеві та плодові культури.



 

Департамент культури та інформаційної політики


Читайте також

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області