Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В ЗОДА розробили рекомендації щодо впровадження безпекового середовища

12 серпня 2023 - 14:00

Про створення безпекового середовища говорили на традиційному заході “День територіальних громад”, який відбувся під головуванням очільника ЗОВА Юрія Малашка.

В Запорізькому регіоні ведуться активні бойові дії, а частка населених пунктів досі перебуває під окупацією, тому гарантування безпеки є вкрай важливим. 

  • В облдержадміністрації спільно з представниками територіальних громад пропрацювали питання та на основі нагальних потреб, сформували ряд рекомендацій, на які слід звернути увагу при створенні безпечного середовища. Безпековий компонент актуальний, як в умовах війни, так і в післявоєнний період, - наголосив заступник голови ЗОДА Євген Мироненко. 

Він зазначив, що за його ініціативи був напрацьований опитувальник, так званий чек лист, з переліком 26 безпекових компонентів, які визначають ступінь безпечного середовища в громадах. На даний час всі громади Запорізького району заповнили відповідний опитувальник та найближчим часом буде презентовано узагальнену картину по відповідним громадам.

Однак, Євген Мироненко, першочергово виокремлює п'ять основних напрямків, так званий фундамент, з якого має розпочинатися розбудова створення безпекового середовища в громадах. 

Так, територіальна громада, яка претендує на статус спроможньої і життєстійкої, першочергово має бути забезпечена:

  1. Присутністю поліцейського в громаді. Поліцейські станції;

  2. Присутністю пожежно-рятувальних загонів. Місцева пожежна охорона, яка може бути розбавлена участю в ній добровольців рятувальників.

  3. Наявністю сучасної системи оповіщення по всім населених пунктах громади.

  4. Заклади надання публічних послуг в громадах такі, як освіта, культура, медицина, соціальні та адміністративні центри мають мати весь спектр безпекових заходів в приміщеннях, від системи автоматичного сповіщення пожежної небезпеки з системою локального оповіщення та охорони до зон укриття.

  5. Для відповідального і дієвого механізму впровадження безпекового середовища в громадах має бути відокремлений структурний підрозділ в системі управління громад, який би відповідав за напрямки пожежної безпеки; цивільного захисту; техногенної безпеки; публічної безпеки й порядку. Так званий “Менеджер безпеки” в громаді. Даний напрямок був опрацьований спільно з місцевим ГУНП та ГУ ДСНС в Запорізькій області. 

Як зазначив Євген Мироненко, всі перелічені пункти будуть впроваджуватись спільними зусиллями для зменшення навантаження на місцеві бюджети, оскільки ряд заходів передбачають проходження навчання відповідними співробітниками з отриманням кваліфікаційних основ; наявність та оснащення приміщень; забезпечення відповідним технічним транспортом та технічними засобами; проведення поточних та капітальних робіт. Всі заходи матимуть повну комунікацію і взаємодію як з органами системи МВС, так і безпосередньо з територіальними громадами. Заступник голови ЗОДА наголосив на готовності такої взаємодії і комунікації, що підтверджується його системними робочими поїздками в громади Запорізької області для розуміння проблемних питань на місці та реагування на їх вирішення.

Крім цього, під час заходу представник громадської організації “Yes”  Аскад Ашурбеков презентував проєкт “Підвищення рівня обізнаності мешканців тимчасово окупованих громад Запорізької області щодо зусиль держави та громадянського суспільства по протидії російській агресії”. Ініціатива має на меті посилити комунікації керівників територіальних громад з населенням та підвищити рівень доступності людей з окупованих територій до офіційної української інформації.



Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів