Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Масштабна робота з ліквідації негативних наслідків руйнування Каховської ГЕС нас чекає попереду”, - Юрій Малашко поспілкувався з закордонним виданням

8 серпня 2023 - 13:40

Обміління р. Дніпро, загибель водних біоресурсів, погіршенні санітарного стану річки та інше - такі негативні наслідки спостерігають жителі Запорізької області через підрив росіянами Каховської ГЕС. Про це очільник ЗОВА розповів в інтерв’ю “The Washington Post”.

Фактично за два місяці після руйнування гідроелектростанції, на території нашої області рівень води в р. Дніпро впав майже на 3,5 метра. І хоча замору риби вдалося уникнути, але є загроза для нересту у майбутньому. Як зазначив Юрій Малашко регулювати та утримувати необхідний рівень води й тим самим уникнути масштабної природної катастрофи допомагає Дніпровська ГЕС, яка працює в посиленому режимі.

  • Водозабір для обласного центру здійснюється з верхнього б’єфу. До Біленьківської громади, яка найбільше страждає внаслідок підриву Каховської ГЕС, як і раніше відбувається підвіз питної води. Водночас у зв’язку з фіксацією високої концентрації забруднення для наявного об’єму води, посилено обмеження на відвідування рекреаційних зон та купання в водоймах, - наголосив посадовець.

Також, очільник ОВА зазначив, що  через обміління р. Дніпро відбулася загибель об'єктів рослинного та тваринного світу в межах загальногеологічного заказника "Дніпровські пороги" на о. Хортиця, що може мати негативні наслідки не лише для об’єктів природно-заповідного фонду, а й для острова Хортиця. За попередніми підрахунками фахівців, наразі завдані острову Хортиця екологічні збитки складають  більше 1 млрд. грн. 

Для мінімізації наслідків, облдержадміністрація веде роботу щодо зниження забруднення води та обсягу забруднюючих речовин в ній спільно з великими промисловими підприємствами та КП "Водоканал" ЗМР. Крім цього, разом з органами місцевого самоврядування плануються заходи щодо очищення вод, що поступають з зливово-дренажних систем та виявлення незаконних викидів каналізацій та обладнання комунальними мережами тієї частини міста, яка не має централізованого водовідведення. Відповідно до отриманих результатів буде прийнято рішення щодо обмеження прав водокористувачів в частині обсягу скидів зворотних вод

  • Потужна робота щодо ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС нас чекає попереду. Спільно з фахівцями природоохоронної сфери та міжнародними партнерами готуємось до боротьби з екологічною катастрофою. Вже сьогодні наші екоактивісти та жителі обласного центру долучаються до очищення дна Дніпра від сміття, а на острові Хортиця свою роботу посилили археологи, - розповів очільник обласної військової адміністрації.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році