Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна адміністрація активізує міжнародну співпрацю для розв'язання екологічних проблем Каховського водосховища

20 липня 2023 - 15:10

Керівництво Департаменту захисту довкілля Запорізької ОДА провело другу зустріч з координаторкою чесько-української програми Чисте повітря для України Марцелою Черноховою та технічним експертом програми Олексієм Ангурцем. Учасники зібрання опрацювали спільний алгоритм дій обласної влади та неурядового сектору в напрямку розв’язання екологічних проблем регіону. Питання ощадного поводження з водними ресурсами, очищення стоків від різноманітних забруднень, зливово-дренажних вод особливо гостро постало після руйнування греблі Каховської ГЕС.

Наразі експерти чеської неурядової організації «Арніка» реалізують актуальний для Запорізької області проєкт досліджень якості ґрунтів осушених ділянок Каховського водосховища, забруднених внаслідок військових дій, зокрема й в результаті підриву військами рф греблі Каховської ГЕС. Відбір проб здійснений спільно з фахівцями Державної екологічної інспекції Південного округу за сприяння Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації.

На зустрічі учасники розробили дорожню карту співпраці та залучення експертного ресурсу Чеської республіки до процесу повоєнного відновлення України. Крім цього, визначили гострі потреби на рівні громад, підготували рекомендації та пропозиції методик ревіталізації територій в залежності від виявлених забруднень, підбору природоорієнтованих рішень при відновленні. 

В свій час Чеська республіка проходила певний шлях впровадження європейських підходів та директив, тож досвід промислових Чеських регіонів може бути використаний і в Запорізькій області. Спираючись на це, учасники зустрічі визначили першочергові кроки для отримання відповідної експертної підтримки з боку Чехії та для залучення міжнародних донорів. Для цього першочергово необхідно провести певну ідентифікацію постраждалих територій, локацій та невідкладних задач для громад. Директор департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Антон Петрухін підкреслив, що від ОДА буде надана всебічна підтримка проєкту та допомога.

Також заступниця директора Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Ірина Пірогова доповіла гостям про поточний стан підготовки міської програми поетапного зниження викидів. Після цього учасники обговорили залучення технічно-експертного ресурсу Чеської республіки для аналізу вичерпності планованих природоохоронних заходів, ВАТ-технологій та врахування ризиків погіршення довкілля при використанні застарілих технологій металургійної галузі.

Проєкт «Чисте повітря для України», реалізується Чеською неурядовою організацією «Арніка», яка є членом офіційної делегації Чеської республіки з питань відновлення України і відповідає за екологічний напрямок.

Arnika Association з 2017 року реалізує в Україні  Проєкт «Чисте повітря для України», підтримує локальні природоохоронні ініціативи, розвиток громадського моніторингу довкілля, тематичні дослідження та посилення екологічної просвіти, здійснює адвокаційну діяльність та підтримує співпрацю інституцій громадянського суспільства з академічними спільнотами.


 

Департамент захисту довкілля облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок