Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Запорізькій області привітали військовослужбовців ВМС ЗСУ

30 червня 2023 - 15:00

Напередодні дня Військово-Морських сил ЗСУ з ініціативи Запорізької обласної військової адміністрації та військових моряків, що служать на Запоріжжі, відбулося засідання “круглого столу” “Україна - морська держава”. До заходу долучились заступник голови ЗОДА Віталій Сиволап, представники міської влади, військовослужбовці, науковці-історики.

Також символічно, що на захід завітали вихованці двох навчальних закладів, які займають флагманські позиції у військовому і патріотичному вихованні молодих українців. Їх випускники сьогодні боронять наш спокій на фронті в боротьбі з російським окупантом. Це Запорізький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою «Захисник» та Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Січовий колегіум». 

У круглому столі взяв участь і вихованець ліцею “Захисник” Олег Мінченко, батько якого головний сержант 23-го окремого мотопіхотного батальйону «Хортиця» Олександр Мінченко, загинув 21 січня 2017 року під Маріуполем в боях з російським окупантом.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять усіх полеглих воїнів, які загинули у боротьбі за незалежність України та мирне небо. 

Звертаючись до учасників круглого столу з вітальним словом, заступник ЗОДА Віталій Сиволап зазначив, що  Військово-морські сили України мають запорізьке коріння: в плавнях Великого Лугу Київські князі збирали свої флотилії перед морськими походами, а на Хортиці та навколо неї козаки зводили і спускали на воду свої чайки.

  • Кожного дня Ви, віддаючи всі сили, боретесь аби зупинити ворога, який роками намагається відібрати в українців свободу, незалежність, суверенітет.  Завдяки невтомній і самовідданій праці Військово-Морських сил, ми зберігаємо статус морської держави, якого країна-агресор намагається Україну позбавити, - зазначив заступник голови ОДА. 

Під час круглого столу гідні представники ВМС ЗСУ, що знаходяться на запорізькому напрямку, за особисту мужність і самовідданість й з нагоди Дня Військово-Морських Сил ЗСУ отримали відзнаки від Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької міської ради. 

  • Виклик сьогодення - це сформувати у нашій свідомості думку, що Україна - морська держава. Наші воїни вже досягли чималих успіхів і продовжують боронити кордони. Раді передати  облдержадміністрації свій великий прапор - символ мужності та незламності, що за традицією українського флоту підіймається у День військово-морського прапора та у День Військово-Морських сил ЗСУ, - наголосив заступник командира окремого дивізіону річкових катерів Військово-Морських Сил України, капітан 3 рангу Олександр Калько.

Крім цього до дискусії долучились науковці. Зокрема, учений секретар Національного заповідника Хортиця, кандидат історичних наук В’ячеслав Саричев, розповів, що зародження морських сил України відбулося ще за часів Київської Русі, задовго до виникнення московії та зазначив, що сучасний морський флот базувався на військовій традиції, яка сформувалась в часи козаччини.

У ході дискусії учасники круглого столу погодились, що російська пропаганда оперує брехливими наративами про відсутність у українців військово-морських традицій. Насправді ж українці плавали Чорним морем щонайменше з ІХ століття, ходили військовими походами на Візантію, а пізніше на Туреччину і інші держави чорноморського басейну, а у XVIII столітті імперський чорноморський флот виник лише завдяки залученню козаків, які мали необхідні навички суднобудівництва.

До привітання зі святом військових моряків долучилась і молодь. Вихованці Запорізького січового колегіуму виступили з художніми номерами. Так, кошовий отаман Запорізького січового колегіуму Ярослав Зобнєв прочитав патріотичний вірш, а Руслан Шпомер виконав пісню “Фортеця Бахмут”, присвятивши свою її вітчиму, який наразі на фронті захищає Україну у війні з окупантом. 



Департамент культури та інформаційної політики  

 

Читайте також