Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру чотирьом «високопосадовцям» окупаційної влади Енергодара

27 червня 2023 - 15:30

Слідчі управління СБ України в Запорізькій області повідомили про підозру депутату Енергодарської міської ради Запорізької області від забороненої партії «ОПЗЖ» та трьом його поплічникам. З початком окупації міста колаборанти добровільно пішли на співпрацю з ворогом.

Чинний депутат погодився на пропозицію загарбників очолити так звану «військово-цивільну адміністрацію» в Енергодарі. Він відразу затвердив структуру окупаційного органу, до складу якого «ввів» своїх однодумців. Псевдоадміністрація мала виконувати всі незаконні рішення загарбників, спущені  через гауляйтера.

У ході досудового розслідування встановлено, що колаборанти також активно впроваджували інформаційні наративи агресорів.  Вони організовували і проводили на тимчасово окупованій території Енергодару численні заходи політичного характеру. За задумом кураторів це мало збільшити підтримку діяльності незаконно утворених окупаційних органів влади, зокрема через широке висвітлення у проросійських ЗМІ. На пропагандистських заходах зловмисники схиляли місцеве населення й до безпосередньої співпраці з окупантами.

Для підвищення «іміджу» держави-агресора колаборанти провели низку пропагандистських заходів, серед яких святкування «9 травня – Дня перемоги» та хода «Безсмертного полку», на яких виступали представники російського шоу-бізнесу.

СБУ повідомила про підозру керівнику «адміністрації», «заступнику голови з питань культури та освіти»,  «начальнику управління культури» та «прессекретарю».

Слідчі кваліфікували дії колаборантів за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

- ч. 4 ст. 28 ч. 6 ст. 111-1 (організація та проведення заходів політичного характеру у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації, вчинені організованою групою).

Наразі зловмисники переховуються на тимчасово окупованих територіях Запорізької області, але їх місцеперебування відомо. Співробітники спецслужби проводять комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Заходи із документування злочинної діяльності здійснювало Управління СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури.

Читайте також

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 864-го дня війни

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни