Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники міжнародних організацій та ОВА визначили першочергові потреби для евакуації та прийому ВПО

11 травня 2023 - 16:30

Під головуванням заступника очільника ЗОДА Віталія Сиволапа відбулася зустріч з представниками Кластерів Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA Ukraine) задля координації зусиль влади, міжнародних партнерів та місцевих гуманітарних організацій, зокрема в таких питаннях, як забезпечення прифронтових громад продуктами та предметами першої необхідності, а також організації безпеки доставлення та роздачі.

В першу чергу обговорили план реагування області на випадок масового напливу ВПО у зв’язку з деокупацією та створення для вимушених переселенців комфортних умов розміщення. Як зазначила Координаторка Східного хабу Кластеру з питань координації та управління МКП ООН, в місцях компактного розміщення ВПО існує дві складові допомоги - облаштування та розміщення, а також інтеграція та адаптація до нових, більш спокійних умов.

Директорка Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Марина Нотанова зауважила, що від початку збройного вторгнення триває евакуація населення на більш безпечні території. Так, в Запорізькій області проживає близько 213 тисяч ВПО, ще понад 300 тисяч виїхали на інші території. Особлива увага сконцентрована на незахищених категоріях населення, зокрема людях похилого віку, особах з інвалідністю та тих, хто потребує сторонньої підтримки. Для них створено всі умови проживання. Крім цього, посадовиця наголосила на необхідності надання гуманітарної допомоги для мешканців Запорізької міської територіальної громади та Запорізького району, які не мають статусу ВПО, але через воєнний стан перебувають у скрутному становищі: люди похилого віку, самотні люди, одинокі матері.

Також, учасники зустрічі обговорили критерії створення місць компактного розміщення (МКП) для ВПО. Так, в регіоні наразі працюють 19 МКП на базі освітніх закладів обласного підпорядкування та 9 МКП безпосередньо в місті Запоріжжя. Крім цього, функціонує низка приватних шелтерів, наявні установи, які тимчасово знаходяться в стані “заморозки”, але готові розпочати роботу. Водночас з цим, зазначив Віталій Сиволап, деякі заклади не пристосовані до прийому ВПО, а тому потребують проведення ремонтних робіт та облаштування.

  • Наразі ми готуємо місця, в які можуть заїхати вимушені переселенці й, за можливості, робимо запаси будівельних матеріалів, техніки та інших речей першої потреби заздалегідь. Однак неможливо передбачити обсяги міграції людей, тому необхідно відпрацювати всі сценарії, - наголосив посадовець.

Крім цього, директор Департаменту цивільного захисту населення ОДА Андрій Булавінов зазначив, що першочерговою потребою наразі є транспортні засоби для здійснення евакуації з зон введення активних бойових дій.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни