Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Війна не стала на заваді на шляху до розбудови безбар’єрного простору на Запоріжжі

5 травня 2023 - 16:00

Презентація широким колам запорізької громадськості «Довідника безбар’єрності», що відбулася в обласному центрі 4 травня, напередодні Міжнародного  дня боротьби за права людей з інвалідністю, ще на крок наблизила наше суспільство до чергових висот гуманізму. 


Регіональна конференція «Безбар’єрна Україна», де власне і було представлено друковану версію «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифта Брайля, організувала депутатка Запорізької міської ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молоді, спорту та туризму Інна Пенчук. Захід відбувся за підтримки ГО «Безбар‘єрність» та за участі керівниці апарату обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко.

Довідник був створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Робота над ним почалася ще 2021 року. Саме тоді до редакційної роботи над довідником безбар’єрності долучилася Запорізька обласна державна адміністрація. На офіційному сайті з’явився розділ «Безбар’єрність». 

Сьогодні продовжується його вдосконалення. 
Структура Довідника включає в себе чотири розділи: “Складові безбар’єрності”, “Правила мови”, “Словник” та “Безбар’єрний календар”. Розділ “Складові безбар’єрності” простою та доступною мовою розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо. У розділі “Правила мови” наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини. Розділ “Словник” містить поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей. Тут пропонуються варіанти, як говорити правильно, і пояснюється, чому саме такі слова слід вживати, щоб не порушити норм елики. Розділ “Безбар’єрний календар” розповідає про важливі дати, визначні й пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.
Крім паперового варіанту довідника, який передали місцевій бібліотеці з інклюзивним спрямуванням, розробники створили аудіосупровід книги. 

Також є сайт, адаптований для людей з особливими потребами. 
Додатково до цього довідника автори уклали «Альбом безбар’єрних рішень», який візуалізує вимоги будівельних норм, встановлених державою. Ця частина довідника стосується архітекторів та забудовників.

«Головна мета сьогоднішньої презентації Довідника полягає у приверненні уваги до бар‘єрів, з якими часто стикаються люди, – зазначила організаторка конференції Інна Пенчук. – Головне – це сприйняття відмінностей інших кожним з нас. Певні етичні норми, що подаються в довіднику, покликані вивести на більш високий рівень толерантності ставлення суспільства. Це допоможе закласти підвалини на шляху до побудови безбар’єрного простору.

Як зазначила присутня на заході керівниця апарату обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, довідник стане настільною книгою для багатьох і покаже, що бар’єри можна і варто долати.  

Для того, аби слова підтримки, що звучали від перших осіб запорізького політикуму, отримали юридичний сенс, очільникам міста та  ОДА  запропонували підписати декларацію про підтримку Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни