Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада опікується дотриманням прав працівників під час воєнного стану

21 квітня 2023 - 11:40

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віталія Сиволапа відбулося засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників, де розглядалося питання соціального захисту працівників підприємств у воєнний час.

В області триває робота, спрямована на стабілізацію ситуації на ринку праці та збереження зайнятості працівників. Так, обласною військовою адміністрацією направлено звернення до Мінекономіки про надання дозволу на проведення перевірок щодо додержання законодавства про працю, до центральних органів виконавчої влади щодо розв'язання проблемних питань промислового комплексу області та забезпечення його стабільної роботи, проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу серед роботодавців щодо можливостей отримання допомоги по частковому безробіттю для працівників тощо.

На цей час з метою підтримки бізнесу, запобігання порушення прав працівників під час дії воєнного стану органами Держпраці запроваджено консультативний сервіс «Інтерактивний інспектор». Так, протягом березня поточного року фахівцями органів Держпраці у Запорізькій області через зазначений сервіс проведено 799 консультацій з питань додержання законодавства про працю.

Разом з цим, з метою запобігання масовим вивільненням працівників в області службою зайнятості відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 702 проводиться робота щодо виплати такої допомоги. За інформацією Запорізького обласного центру зайнятості в поточному році прийнято 6 позитивних рішень щодо надання допомоги по частковому безробіттю для збереження зайнятості 3644 працівників. Також з метою соціального захисту безробітних в умовах воєнного стану в області триває робота щодо залучення зазначеної категорії громадян до суспільно корисних робіт. Станом на 20.04.2023 до цих робіт вже залучено 391 особу.

Роботодавцям надається компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 331. У цьому році в області прийнято 97 позитивних рішення щодо надання такої компенсації за 163 осіб вищеназваної категорії. На рахунки роботодавців перераховано суму в розмірі майже 2 млн грн.

З метою залучення осіб до підприємницької діяльності обласною службою зайнятості розглянуто 46 бізнес-проєктів та проведено 22 співбесіди із заявниками. За результатами проведеної роботи 8 бізнес-проєктів Запорізького краю ухвалено рішенням Державного центру зайнятості про надання мікрогрантів отримувачам. На цей час профінансовано 1 бізнес-проєкт на суму 250 тис. грн.

Забезпечено проведення роботи щодо видачі ваучерів для перепідготовки та підвищення кваліфікації громадянам з метою підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Протягом січня-березня 2023 року видано 13 ваучерів на суму 73,4 тис. грн.

За результатами засідання прийнято низку рішень щодо покращення ситуації на ринку праці області.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни