Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фінансова підтримка суб'єктів підприємництва в умовах воєнного часу продовжується

4 квітня 2023 - 15:50

На нараді начальника ЗОВА Юрія Малашка з керівниками структурних підрозділів ОДА та її апарату, начальниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів обговорили постанову № 229 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва», яка набрала чинності 14.03.2023р.

В.о. директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Людмила Грабчилєва повідомила що, в новій редакції викладено Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва та Порядок надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу, які затверджені постановою КМУ від 24.01.2020 № 28.

  • Прийнятими змінами продовжено надання державної фінансової підтримки бізнесу, зокрема, сільськогосподарським товаровиробникам, які отримали кредити у рамках проведення посівної кампанії у 2022 році. А саме: продовжено строк, протягом якого сільськогосподарські товаровиробники матимуть можливість отримати фінансову підтримку для посівної кампанії, у тому числі з можливістю пролонгації виданих кредитів для здійснення посівних робіт за умови погашення представниками великого та середнього агробізнесу до 25% отриманого кредиту та можливістю надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань за такими кредитами, - зазначила посадовиця.

У межах Держпрограми «Доступні кредити 5-7-9%» встановили по кредитах на інвестиційні цілі компенсаційні ставки:

  • для середніх та великих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних;

  • для мікро та малих підприємств на рівні 7% річних з можливістю зменшення для інвестиційних кредитів до 5%.

Також встановили компенсаційну ставку 9% річних для кредитів на поповнення обігового капіталу для всіх підприємств. У межах Державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» встановили компенсаційні винагороди:

  • для середніх та великих підприємств 11% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 9% річних;

  • для мікро та малих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних.

Окрім того, постановою також передбачено:

  • скасування компенсаційних ставок за кредитами та компенсаційної винагороди за лізингом на рівні 0 % річних;

  • виключення фінансування з метою запобігання та подолання наслідків пандемій COVID-19, у тому числі рефінансування таких кредитів.

Як зазначила Людмила Грабчилєва, це дозволить оптимізувати витрати держбюджету на фінансування зазначених програм відповідно до викликів часу, спрямувавши фінансування на більш актуальні напрями, забезпечити безперервне фінансування в умовах росту ринкових відсоткових ставок за позиками та кредитного портфеля.

Водночас з цим, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Вініченко зазначив, що у зв’язку з воєнним станом у багатьох аграріїв відсутні обігові кошти у достатній кількості, тому вони звертаються до банківських установ. Однією з умов для отримання кредитів є розташування сільськогосподарських угідь від лінії ведення активних бойових дій на відстані 40-50 кілометрів.

Посадовець нагадав, що 80% ріллі знаходиться на тимчасово окупованій території або в зоні ведення бойових дій, а для проведення весняно-польових робіт вже розміновано 1235 га. За зверненнями аграріїв, піротехнічними підрозділами ГУ ДСНС України в Запорізькій області продовжують роботи.

  • Деякі сільгосптоваровиробники розпочали сівбу ранніх зернових культур на підконтрольних територіях Запорізького району та частини Пологівського району на загальній площі близько 120 тис. га. Вже засіяно 1000 га ярого ячменю та 500 га гороху. Посівна кампанія триває,- зазначив посадовець.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс