Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хто може отримати компенсацію внаслідок дії вибухонебезпечних предметів: у ЗОВА надали роз’яснення

13 березня 2023 - 14:20

На початку наради з керівниками структурних підрозділів ЗОДА начальник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко представив новопризначеного представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області Михайла Волкова. 

Так, основним завданням представників Уповноваженого в регіонах є здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захисту прав кожного на території України і в межах її юрисдикції.

Окрім цього, директорка Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Марина Нотанова зазначила, що в лютому 2023 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови КМУ від 21.09.2021 № 1020, яким затвердив Порядок надання одноразової компенсації особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, постраждалим внаслідок дії вибухонебезпечних предметів та Порядок надання щорічної допомоги на оздоровлення особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю, постраждалих внаслідок дії вибухонебезпечних предметів. 

Бюджетні кошти спрямовуються на виплату компенсації та допомоги на оздоровлення особам з інвалідністю й дітям з інвалідністю до 18 років, яким встановлено інвалідність внаслідок одержаних на території України ушкоджень здоров'я, спричинених вибухонебезпечними предметами.

Компенсація призначається та виплачується в таких розмірах:

  • особі з інвалідністю I групи, дитині з інвалідністю підгрупи А до 18 років у пʼятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня поточного року для осіб, які втратили працездатність. У 2023 році ця сума складає 10 тис. 465 грн;

  • особі з інвалідністю II групи, дитині з інвалідністю до 18 років y чотирикратному розмірі прожиткового мінімуму. У 2023 році ця сума складає 8 тис. 372 грн;

  • особі з інвалідністю III групи - у трикратному розмірі прожиткового мінімуму. У 2023 році ця сума складає 6 тис. 279 грн.

Щорічна допомога на оздоровлення нараховується і виплачується постраждалій особі в таких розмірах: 

  • особам з інвалідністю І або II групи, дітям з інвалідністю -  40 % розміру прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня поточного року для осіб, які втратили працездатність. У 2023 році ця сума складає 837 грн, 

  • особам з інвалідністю III групи - 35 % розміру прожиткового мінімуму - 733 гривні.

Компенсація виплачується структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад на підставі заяви постраждалої особи або її законного представника за зареєстрованим або фактичним місцем проживання. Виплата призначається за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше, ніж через 60 календарних місяців після встановлення зв’язку інвалідності з ушкодженнями, спричиненими вибухонебезпечними предметами на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.  

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області