Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів - в Україні триває медична реформа

7 березня 2023 - 15:40

Зміни в медичному законодавстві обговорили під час наради начальника Запорізької ОВА Юрія Малашка з керівниками структурних підрозділів ЗОДА та головами районних військових адміністрацій.

Так, директор Департаменту охорони здоров’я Олексій Кулинич розповів про один з етапів медичної реформи. Згідно з постановою Кабінета Міністрів України від 28 лютого 2023 року №174 “Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я” передбачено затвердження порядку функціонування госпітальних округів і госпітальних кластерів, встановлення їх меж та механізм визначення надкластерних, кластерних, загальних й інших видів закладів охорони здоров’я, що входять до спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Госпітальні округи з поділом на госпітальні кластери мають функціонувати з метою забезпечення територіальної доступності до якісної медичної та реабілітаційної допомоги населенню. Що стосується впровадження реформи в Запорізькій області, її буде погоджувати Міністерство охорони здоров’я України протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану й відповідно затверджуватиметься МОЗ впродовж двох місяців.

  • На жаль, сьогодні, більшість територій знаходиться під тимчасовою окупацією. Тому, тільки після звільнення районів області від ворога, Уряд зможе визначитися, в якому саме населеному пункті слід створювати кластерний заклад. Так, реалізація реформи дозволить сформувати спроможну мережу для гарантованого своєчасного доступу населення до якісного медичного обслуговування, змінити структури та розширити послуги первинної медичної допомоги у громадах, забезпечити розвитку кадрової спроможності, аеромедичної евакуації в усіх областях тощо, - розповів директор Департаменту охорони здоров’я ЗОДА Олексій Кулинич.

Надкластерними закладами охорони здоров’я відповідно до потреб населення у медичному обслуговуванні визначаються багатопрофільні лікарняні заклади для дорослих, багатопрофільний лікарняний заклад для дітей та заклади із розрахунку не більше одного на госпітальний округ, які виконують функцію головного центру з організації і надання медичної і реабілітаційної допомоги за такими напрямами:

  • онкологічний;

  • кардіологічний;

  • психіатричний;

  • фтизіопульмонологічний або інфекційний;

  • перинатальний.

Межами госпітального кластера, в яких він функціонує, є район. Таким чином, визначається один кластерний заклад охорони здоров’я, який розташовується в адміністративному центрі району.

Одночасно зі спроможною мережею затверджується план розвитку госпітального округу за погодженням з МОЗ, який переглядається не рідше ніж один раз на три роки.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області