Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У ЗОВА обговорили законопроєкт скасування деяких податкових пільг

27 лютого 2023 - 13:50

Під головуванням очільника Запорізької ОВА Юрія Малашка відбулась нарада з керівниками структурних підрозділів ОДА та її апарату, начальниками РВА та військових адміністрацій населених пунктів, де  обговорили Проєкт ЗУ № 8401 щодо скасування деяких податкових пільг.

В.о. директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі ЗОВА Людмила Грабчилєва розповіла, що запроваджені народними депутатами на початку війни податкові пільги дозволили бізнесу адаптуватися та утримати економіку. Зокрема, у березні минулого року Верховна Рада ухвалила два закони, які відтерміновували сплату податків, подання звітності, запроваджували мораторій на всі види податкових перевірок та звільняли від відповідальності тих, хто не зміг вчасно сплатити податки. 

Водночас 8 грудня 2022 у рамках Меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику Україна взяла на себе зобовʼязання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

20 лютого відбулося засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, у ході якого ухвалено рішення прийняти за основу урядовий законопроєкт N° 8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Згідно з проєктом, починаючи з 1 липня 2023 року в Україні буде скасовано низку податкових преференцій для бізнесу, а саме:

  • можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку 3-ої групи із застосуванням ставки у 2% від доходу;

  • можливість для ФОПів 1-ої і 2-ої груп не сплачувати єдиний податок;

  • мораторій на проведення документальних перевірок;

  • незастосування штрафних санкцій за невикористання касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій) та за порушення податкового законодавства.

В Уряді очікують, що скасування пільгових умов оподаткування для ФОПів та юросіб дозволить додатково залучити у 2023 році до бюджетів усіх рівнів близько 8 млрд грн.

Також посадовиця зазначила, що держава активно впроваджує альтернативні види фінансової підтримки бізнесу, зокрема за рахунок  розширення напрямків використання грантових коштів.

Так, Постановою від 17.01.2023 N39 Уряд вніс зміни до Порядку надання мікрогрантів та грантів на розвиток садівництва і тепличного господарства. Зокрема, внесено зміни до програм грантової підтримки (мікрогранти на власну справу, гранти на розвиток садів та теплиць), що передбачають:

  • визначення коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття першочерговим джерелом фінансування надання мікрогрантів, що забезпечить стабільність фінансування програми;

  • виплату грантів отримувачам, рішення щодо яких прийнято у 2022 році, з загального фонду держбюджету 2023 року або за рахунок Фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

  • надання можливості отримувачам грантів на сади або теплиці, рішення щодо яких прийнято у 2022 році, обрати спосіб отримання гранту (у повному обсязі одним платежем або частинами).

Мікрогранти також тепер надаватимуться для покриття витрат на придбання меблів, обладнання (крім транспортних засобів). 

Гранти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства надаватимуться у розмірі не більше 70% вартості проекту висадки насаджень, але не більше 10 млн. гривень відповідно до суми на один гектар та за умови фінансування коштами отримувача (власні та/або кредитні) різниці між вартістю всього проекту висадки насаджень та обсягу гранту. Гранти надаються виключно для висадки не більше 25 гектарів насаджень з встановленням системи зрошення та водозабору.

Закладка насаджень має бути здійснена садивним матеріалом сортів рослин, відомості про які занесені до Реєстру сортів рослин України або Реєстру патентів.

Строк реалізації проекту висадки насаджень збільшено з 12 до 18 місяців з часу отримання бюджетних коштів. До заяви для отримання гранту обов'язково додаються одним файлом у форматі PDF сканована копія:

  • проекту висадки насаджень, що підписана розробником; 

  • проекту зрошення (у разі відсутності відповідного розділу з розрахунками в проекті висадки насаджень) із зазначенням джерела водозабору.

Заяви, подані без підписаного розробником проекту висадки насаджень, а також з перевищенням заявленої суми компенсації на гектар насаджень не розглядаються.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також