Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада вшанувала пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого 2023 - 15:15

Щорічно, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Сьогодні біля монумента воїнам-інтернаціоналістам на Алеї Бойової Слави за участі очільника ЗОВА Юрія Малашка, керівниці апарату Зінаїди Бойко, народних депутатів України, а також представників міської ради та ветеранів відбулося покладання квітів у знак пам’яті за загиблими військовослужбовцями, які воювали в інших країнах. 

В цей день 34 роки тому керівництво СРСР завершило вивід радянських військ з Афганістану. У тій несправедливій війні, розв’язаній Кремлем, за 10 довгих років взяли участь 150 тисяч українців, близько 2300 наших хлопців не повернулись з неї живими. Протягом більш ніж трьох десятиліть московські правителі ще не раз використовували своїх громадян як «гарматне м'ясо» у боротьбі за примарні геостратегічні цілі. Відбувається це і в наші дні, під час неспровокованого і невмотивованого нападу армії росії на Україну.

Але попри це 15 лютого кожного року Україна віддає належне усім воїнам, які не зрадили присязі та з честю виконували свій військовий обов’язок в іноземних локальних війнах і збройних конфліктах, були учасниками миротворчих місій під егідою міжнародних організацій.

У період з 1992 року Україна взяла участь у 25 миротворчих операціях ООН з підтримки миру та безпеки, до яких долучилося 42 000 українських громадян. Нажаль, не всі з них повернулися додому живими.

Сьогодні, Україна захищає свої землі від ворожої навали з боку росіян. З 24 лютого 2022 року сотні ветеранів збройних конфліктів, які відбувалися на території інших держав, добровільно пішли на війну. Досвідчені воїни повернулися до служби та нині використовують свій досвід і знання у боях. Боронять Україну й усі миротворці, які перебували з відповідними місіями на територіях інших держав та за рішенням Президента були відкликані додому. Слава Героям!

Під час заходу запоріжці схилили голови перед усіма земляками, котрим не судилося повернутися додому живими, які загинули на теренах інших країн, до кінця виконуючи свій військовий обов’язок. Після хвилини мовчання присутні поклали квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також