Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Маємо переплавити жахливий досвід на посттравматичне зростання – перша леді на Міжвідомчій координаційній раді з питань охорони психічного здоров’я

9 лютого 2023 - 10:40

Заступник начальника ЗОВА Віталій Сиволап взяв участь у засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров'я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії РФ проти України.

Захід відбувся у межах розробки Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що створюється за ініціативою першої леді України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. До нього долучилися  дружина Президента України Олена Зеленська, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, представники центральних органів виконавчої влади, міжнародних організацій, які реалізують системні проєкти у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Основну увагу під час засідання приділили представленню результатів аудиту ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я – проаналізовано, які потужності має кожне міністерство, як вони використовуються, які є прогалини. Також презентували бачення нової системи надання допомоги й комунікаційну стратегію до Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

«Психологічна допомога має бути такою ж доступною й повсюдною, як і медична. Це амбітна мета. І великий виклик – переплавити жахливий досвід на посттравматичне зростання. Такої програми немає ніде у світі. Але й ніхто у світі в цьому столітті не пережив того, що переживаємо ми», – зазначила на початку заходу перша леді.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів про прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), згідно з яким до 2025 року кожен другий українець може зіткнутися з проблемами у сфері ментального здоровʼя. Він констатував, що українські громадяни не звикли зважати на своє психічне здоровʼя, про що, зокрема, свідчать і соціологічні дослідження. 

Аудит виявив, що люди проходять повз систему: нині діагностується менш як 10% від прогнозованого поширення розладів психічного здоров’я.

Відповідно до представленого бачення нової системи, компонент психосоціальної послуги має бути майже в кожній точці контакту будь-якої людини протягом усього її життя.

«Зараз ціна слова – навіть випадкової розмови – дуже велика. Думаю, кожен із нас це неодноразово відчув на собі. Розмова на касі чи в банку може як поглибити травму, що вже й так є, так і підтримати людину. Ось чому всі, хто спілкується з людьми, хоч би ким вони працювали, мають володіти навичками піклування про своє ментальне здоров’я та вміти пояснити іншим, як це зробити», – зазначила перша леді.

Аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я та розробка комунікаційної стратегії стали можливими завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України в тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями.

 

Читайте також