Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підсумки роботи та основні завдання: у Запорізькій області відбулося перше в цьому році засідання колегії

25 січня 2023 - 15:30

Під час наради присутні та члени колегії розглянули актуальні питання регіону та прозвітували щодо роботи Департаментів Запорізької ОВА.

З початком повномасштабного вторгнення перед обласною владою постало багато проблем та питань, які потребували оперативного вирішення. Особливих змін зазнала фінансова сфера регіону.

Як повідомив директор Департаменту фінансів ЗОВА Сергій Медвідь, за підсумками 2022 року обласний бюджет недоотримав значну кількість коштів і був забезпечений лише на 78%. Значно зменшились надходження до бюджетів територіальних громад по всім районам області. Такий дефіцит викликаний початком воєнних дій та тимчасовою окупацією територій.

Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України Запорізька область вважається зоною ведення активних бойових дій. Беручи до уваги всі загрози, обласна влада сконцентрувала свої зусилля на посиленні обороноздатності регіону та цивільного захисту населення. Тому з запланованих 38 обласних програм були реалізовані лише 26. Наразі з територіальними громадами невпинно проводяться консультації та надається всебічне сприяння у налагодженні роботи релокованого до обласного центру керівництва.

Також під час засідання колегії розглянули підсумки роботи промислових підприємств Запорізької області за 2022 рік та обговорили плани щодо розвитку галузі у 2023 році.

Так, начальник Управління стратегічних галузей виробництва ЗОВА Євген Чаплигін зазначив, що у довоєнний період за обсягами реалізації промислової продукції наша область займала 4 місце серед регіонів України. На той час діяло 2 281 підприємство, а на виробництвах працювало понад 125 тисяч осіб. 

Але воєнний стан призвів до суттєвого погіршення ситуації у промисловому комплексі. Внаслідок ворожої агресії близько 300 об’єктів на 16 підприємствах області зазнали ушкоджень та руйнувань, що призвело до багатомільйонних збитків.  До того ж на сьогодні значна частина виробництв знаходиться на тимчасово окупованих територіях. 

На показники роботи підприємств вплинули й інші фактори, а саме: проблеми з логістикою, дефіцит обігових коштів, зростання тарифів на залізничні перевезення, довготривалі відключення електроенергії тощо. Також внаслідок зменшення обсягів виробництва відбулося скорочення заробітних плат та чисельності працівників.

На завершення, начальник Управління стратегічних галузей виробництва Запорізької ОВА озвучив і пріоритетні напрямки роботи на поточний 2023 рік.

  • Насамперед всі очікують скорішої перемоги над ворогом. Разом з цим, ми сподіваємося, що функціонування наших підприємств стане більш стабільним та поступово відбуватиметься відновлення довоєнних потужностей промислового комплексу. Нам потрібно відбудувати зруйновані виробництва та визначити збитки у повному обсязі. Найважливішими питаннями залишаються створення нових робочих місць, а також підвищення експортного потенціалу та розширення ринків збуту, - підкреслив Євген Чаплигін.

Також члени колегії розглянули питання агропромислового комплексу області, особливості функціонування транспорту та зв’язку у період війни. Торкнулися і теми затвердження плану деокупації територій Запорізького регіону.

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 888-го дня війни

«Зміни в проєкті не повинні вплинути на термін виконання робіт», – Іван Федоров щодо відбудови будинку по пр. Соборному, 44

Як протидіяти торгівлі людьми: у Запоріжжі провели круглий стіл

Житлові субсидії: як заощадити під час опалювального сезону

Запрацював сервіс для подання заяв до міжнародного Реєстру збитків

Сервіс єПідприємець: як відкрити бізнес під ключ за однією заявою

Окупанти продовжили незаконний арешт кримськотатарським активістам

СБУ повідомила про підозру ще 7 колаборантам, які перейшли до окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Запорізький бізнес: економити електроенергію – це важливо

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.07.2024

Впродовж доби окупанти 440 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни