Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Права людини в умовах війни: у ЗНУ обговорили вдосконалення алгоритмів захисту українців

11 грудня 2022 - 14:45

10 грудня у світі відзначають Міжнародний день прав людини, який заснували за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, бо саме в цей день в 1948 році Організація Об’єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини. 

З цієї нагоди у Запорізькому національному університеті за участі керівника ЗОВА Олександра Старуха відбувся круглий стіл на тему дотримання прав і свобод людини в Україні в умовах воєнного стану. До заходу також приєдналися представники профільних Департаментів обласної військової адміністрації, викладачі вишу, студенти та молодіжні лідери. 

Присутні обговорили три важливих питання: порушення прав людини в умовах військових дій: історичний аспект, міжнародні та загальноєвропейські акти щодо прав людини в умовах воєнних дій та збройної агресії, дотримання прав людини в контексті агресії російської федерації. 

Так, під час дискусії фахівці зазначили, що збройний конфлікт між рф та Україною спричинив масові порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права. Серед них найбільш серйозним є порушення Права на життя. 

При цьому, Олександр Старух наголосив, що міжнародні організації, створені для забезпечення, утвердження та захисту прав людини, також виявились безпорадними. 

  • Коли відбувалася евакуація з Маріуполя, ані Міжнародний Червоний Хрест, ані ООН не захотіли брати на себе відповідальність, хоча у них є імунітет захисту. Наші водії, волонтери, Червоний Хрест, ДСНС своїми силами, ризикуючи власним життям, вивозили звідти дітей, жінок та літніх людей. Відразу стає зрозуміла ефективність міжнародних організацій, - зазначив очільник регіону.

Представники юридичного факультету та інші науковці висловили свої думки та внесли пропозиції щодо можливих механізмів вдосконалення алгоритмів захисту прав і свобод українців в умовах війни.

Окрім цього, активно обговорили питання депортації українських дітей до рф та способи їх повернення, примуси до співпраці з ворогом, діяльність руху опору як захисників українців в окупації.

 

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також