Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До Дня захисників та захисниць України відкрито благодійну виставку на підтримку ЗСУ

14 жовтня 2022 - 19:45

14 жовтня в обласному центрі традиційно відзначається День міста, свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, річниця створення ОУН УПА та День захисників та захисниць України. З цієї нагоди у КЗ «Запорізький обласний краєзнавчий музей» Запорізької обласної ради відкрилася виставка “Зброя культури”, присвячена нашим героям. Члени обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України за участі діючих військовослужбовців та ветеранів АТО/ООС, представників обласної влади та мешканців регіону розмалювали фрагменти зброї, привезеної з Донеччини. Ці 15 арт-об’єктів є культурно-мистецькою згадкою про мужність та хоробрість наших воїнів. Крім цього, в рамках проєкту була представлена література, присвячена 80-й річниці створення УПА з фондів Запорізької обласної наукової бібліотеки.

Започаткована ця акція була ще 24 серпня 2022 року, коли очільник Запорізької обласної військової адміністрації та керівники районних державних адміністрацій розписали корпус протитанкового комплексу Фагот. Вже 15 вересня в рамках  проєкту митці, волонтери та військові виконали петриківський розпис на тубусі від протитанкового гранатомета АТ4. Потім до рук художників передали ще близько 10 експонатів. Незабаром ці арт-об’єкти будуть виставлені на аукціоні, а зібрані кошти передадуть на придбання дороговартісної зброї для ЗСУ.

Очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух привітав захисників та закликав усіх запоріжців підтримувати армію у такі складні часи:

  • Сьогодні одне велике свято, яке об’єднує у собі декілька архетипів: козаків, які є символом Запоріжжя, ОУН УПА, які під час Другої Світової війни захищали Україну та Покрова Пресвятої Богородиці, яка була покровителькою Війська Запорізького, а сьогодні і всього українського. Це день захисників Вітчизни від епохи Київської Русі і до наших днів. Українські герої щодня дають нашій країні можливість жити, дихати і укріплюватись та зберігають найдорожче  - життя людей, свободу та державу. В цей день ми єднаймося та кажемо дякуємо за наше вільне сьогодення! Захистимо культурний фронт разом! 

Також з нагоди свята очільник ЗОВА нагородив ветеранів АТО/ООС Валерія Мороко та Володимира Москаленка орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня та керівника Запорізького ліцею "Захисник", полковника Руслана Кульку орденом ІІ ступіня «За заслуги перед Запорізьким краєм».

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Впродовж доби окупанти 448 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 890-го дня війни

Запорізька область готується до зими: міжнародна допомога для тисяч домогосподарств

Завищення цін та невиконання вказівок аудиторів: на комунальному підприємстві Запорізької обласної ради виявлено ймовірні порушення

Як правильно спілкуватися з ветеранами: розроблено інтерактивний симулятор

Відновлювані джерела енергії: як отримати фінансування на реалізацію проєктів

Графіки не застосовуються: ситуація з енергоспоживанням стабілізувалася

«Це посильно для всіх об’єднань»: що може зробити ОСББ для покращення власної енергоефективності

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.08.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 889-го дня війни

ВПО та учасники бойових дій можуть безкоштовно перевезти речі в межах України