Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: “Викиди в атмосферу спричиняють велике обурення у наших жителів, тому всі мають прискоритися над розв’язанням цієї проблеми”

28 вересня 2022 - 14:00

Екологічну ситуацію в Запоріжжі та стан атмосферного повітря обговорили на нараді, яка відбулась під головуванням керівника ЗОВА Олександра Старуха та за участю представників Департаменту захисту довкілля, управління з питань екологічної безпеки міської ради, ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, міста Кременчук та інших профільних установ.

Присутні зупинилися на питанні здійснення державного моніторингу в галузі охорони та управління якістю атмосферного повітря в Запорізькій зоні. У тому числі розглянули зміни в законодавстві, які відбулись у 2022 році й досвід Кременчуцької міської ради щодо врегулювання питання якості повітря в їхньому місті.

Так, у липні 2022 до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» було внесено зміни, зокрема, до статті 10, які стосуються обов’язків суб’єктів господарювання щодо охорони атмосферного повітря, а саме: 

забезпечувати здійснення періодичних та/або автоматизованих інструментально-лабораторних вимірювань, 

вести щоденний облік часу роботи стаціонарних джерел викидів, 

обладнати місця відбору проб організованих стаціонарних джерел викидів для вимірювання параметрів газопилового потоку.

До статті 11 теж внесено наступні зміни:

Строки виконання заходів щодо скорочення викидів, затверджених у дозволах не можуть перевищувати сім років з дня затвердження таких заходів, (крім заходів, визначених стратегічними документами національного рівня та/або регіональними програмами охорони довкілля),

Якщо фонові концентрації забруднюючих речовин перевищують ГДК, органом місцевого самоврядування приймається рішення про поетапне зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання шляхом затвердження відповідних регіональних програм охорони довкілля. Фахівці зауважили, що в Запоріжжі щороку спостерігається перевищення ГДК середньорічних значень по 3 інгредієнтам: двоокис азоту, фенол, формальдегід. У липні - серпні 2022 року якість атмосферного повітря житлових районів Запоріжжя суттєво погіршилась, особливо у Шевченківському районі. Про це свідчить і той факт, через контакт-центр 15-80 надійшло 1286 звернень від мешканців міста. 

Варто зазначити, що місто Запоріжжя - це окрема агломерація, у якої в 2021 році розроблено та схвалено Міністерством захисту довкілля відповідна Програма моніторингу якості повітря. Але міська природоохоронна програма, яка передбачала заходи по зниженню обсягів валових викидів звершилась у 2018 році (термін дії 2012-2018), а з 2019 року міські природоохоронні програми взагалі не приймались.

Таким чином, підсумовуючи результати наради та спираючись на законодавство, присутні визначили необхідність розробки органом місцевого самоврядування відповідної регіональної програми охорони довкілля, а також внесли пропозиції щодо врахування досвіду розроблення аналогічних програм інших міст України й залучення до процесу наукові установи та представників промислових підприємств.

Своєю чергою, обласна державна адміністрація направить  до Запорізької міської ради пропозиції щодо тривалості кожного етапу виконання відповідної програми та необхідного зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин на кожному етапі.

 - Війна не відміняє право дихати чистим повітрям. Ми почули досвід Кременчука, де протягом кількох років працювали над врегулюванням ситуації з якістю повітря. Наразі наша головна потреба - розробити дієвий план поліпшення якості повітря у місті Запоріжжя. Зрозуміло, що в умовах воєнного стану – це не одноденний процес. Над цими питаннями мають працювати як науковці, так і екологи підприємств. До того ж викиди в атмосферу спричиняють велике обурення у наших жителів, тому всі мають прискоритися над розв’язанням цієї проблеми та працювати злагоджено, - підкреслив керівник ЗОВА Олександр Старух.

 

За інформацією Департаменту захисту довкілля ЗОВА 

 

Читайте також

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана

Державна служба зайнятості: як отримати освіту за допомогою ваучера

Прийом заявок на вступ до магістратури розпочався

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.08.2024

Впродовж доби окупанти 448 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 890-го дня війни