Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: “Підготовка до зими на завершальному етапі - рівень готовності складає 90%”

16 вересня 2022 - 17:50

Під головуванням керівника ЗОВА відбулася нарада з підготовки Запорізького регіону до зимового періоду. До засідання долучився перший заступник Володимир Шустов, заступник керівника ОВА Геннадій Тимченко, директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Віталій Литвиненко та керівники района і голови громад.  

Присутні обговорили стан підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до осінньо-зимового періоду 2022/2023 року, створення запасів альтернативних газу видів палива, а також потреби територій у деревині для опалення осель.  

Олександр Старух наголосив, що найбільше занепокоєння викликає ситуація із газо- та електропостачанням. На сьогодні внаслідок пошкодження окупаційними військами магістральних газопроводів без газопостачання знаходиться 268 населених пунктів Запорізької області, знеструмленими залишаються 72 населені пункти. Окупант продовжує воювати з мирним населенням та руйнувати цивільну інфраструктуру. Спираючись на останні події, у тому числі в сусідніх регіонах України, усі повинні максимально підготуватись до можливих ризиків та мати відповідні плани реагування.

  • Підготовка до зими на завершальному етапі - рівень готовності складає 90%. Для нас найважливіше - це життя та здоров’я людей. Але громади й надалі мають запасатися альтернативними видами палива, продумати варіанти водозабезпечення, придбати електрогенератори. Тому що, у разі відсутності електроенергії, не будуть працювати насоси, люди не зможуть увімкнути опалювальні прилади та інше. Ще раз наголошую, що всі мають бути готовими до найскладнішої зими, - підкреслив Олександр Старух. 

На вільних територіях в осінньо-зимовий період було заплановано комплексно підготувати 4 495 житлових будинків та 389 об’єктів соціальної сфери, у тому числі: дошкільних навчальних закладів - 145, закладів освіти - 207, закладів охорони здоров’я - 37. Крім того, до початку опалювального сезону заплановано привести до ладу 207 котелень різних форм власності. Так, на сьогодні рівень підготовки до зими складає близько 90%. У містах Запоріжжя та Вільнянськ заходи з налагодження роботи теплових мереж виконано на 85,8 %. Підготовлено 662 кілометри теплових мереж з 772.  

Особливу увагу приділили забезпеченню сировиною котелень на твердому паливі, які обігрівають бюджетні заклади, та стану проведення відповідних закупівель. Вони розглядаються як тимчасові пункти обігріву у разі відсутності газо- та електропостачання. 

Тому, до початку опалювального сезону створюються запаси передусім вугілля. На переважній більшості територіальних громад проведено відповідні процедури закупівлі. На сьогодні вугілля заготовлено в обсягах 61,2 %, деревини та пелетів – 59,0 %. 

Мешканців, що проживають на тимчасово окупованих територіях та в зоні ведення бойових дій обласна влада закликає виїжджати. У разі неможливості евакуації рекомендує забезпечити резервний обігрів з використанням альтернативних газу та електроенергії видів палива.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів

В Кушугумській громаді до кінця року збудують «підземну» школу

Фізична безбар’єрність: особливості встановлення тактильних смуг

Внутрішньо переміщених осіб запрошують на тренінги від Офісу Омбудсмана

Державна служба зайнятості: як отримати освіту за допомогою ваучера

Прийом заявок на вступ до магістратури розпочався

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 02.08.2024

Впродовж доби окупанти 448 разів ударили по Запорізькій області