Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух та керівники територіальних громад обговорили стан підготовки укриттів

27 липня 2022 - 14:40

Очільник Запорізької ОВА Олександр Старух провів нараду з очільниками РВА та представниками територіальних громад регіону. Керівники структурних підрозділів надали рекомендації щодо організації роботи в умовах воєнного стану. Керівник обласної військової адміністрації звернув увагу на питання обліку мешканців, які були вимушені покинути свої домівки через вторгнення рф. Крім цього, обговорили підготовку до вступної кампанії та стан готовності укриттів для цивільного населення всього регіону.

Звертаючись до присутніх, голова ЗОВА зауважив, що в нинішніх умовах необхідно швидко приймати важливі управлінські рішення. Хоча це і може бути складно на тимчасово окупованих територіях.

  • Громади мають стати, в першу чергу, не просто територіями, а співдружністю людей. Комунікація і горизонтальні зв’язки повинні бути у всіх сферах соціального життя населення регіону, - зауважив Олександр Старух.

Директор Департаменту цивільного захисту населення Андрій Булавінов доповів, що, зважаючи на необхідність створення захисних споруд, Запорізька обласна військова адміністрація почала цей процес ще до початку ведення активних бойових дій. Так, по всьому регіону створено укріплення, сховища та найпростіші укриття, також мешканці самостійно організовують укриття у підвальних приміщеннях своїх будинків. Робота у цьому напрямку триває.

Особливу увагу приділяють створенню укриттів у закладах освіти. Вже зараз певна кількість знаходиться у стані готовності до використання. Директорка Департаменту освіти і науки Запорізької ОВА Людмила Бухаріна розповіла, що наразі тривають додаткові роботи з облаштування та приведення у належний стан укриттів у будівлях навчальних закладів, у тому числі захисних споруд, які знаходяться поруч. Зокрема, мають бути позначені евакуаційні шляхи, розміщені інформаційні табло та встановлені інші системи для оповіщення про повітряні тривоги тощо. Людмила Бухаріна зауважила, що у зв’язку з воєнним станом в навчальних закладах скоріш за все буде застосовуватися змішана форма навчання. На тих територіях, де відбуваються активні бойові дії, учні будуть здобувати освіту в онлайн-форматі.

Директор Департаменту охорони здоров’я ЗОВА Олексій Кулинич розповів про організацію укриттів у закладах медицини. Представники обласної влади та ДСНС здійснюють регулярні перевірки на відповідність цих приміщень до застосування.

Про загальну ситуацію по територіях доповіли очільники районних військових адміністрацій. Зауважили, що у деяких громадах є захисні споруди, які неналежно оснащені та не можуть  використовуватися, або зовсім відсутні. Але ці питання тримають на контролі та будуть прийматися певні рішення задля суттєвого покращення ситуації. 

Наразі в обласному центрі проживає понад 160 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Їм забезпечені усі види необхідної допомоги і соціальні виплати, здійснюється сприяння у пошуку місць тимчасового проживання,  надається можливість виїхати на більш безпечні території.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 04.08.2024

Впродовж доби окупанти 498 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 892-го дня війни

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову

«Диктаторські режими завжди нищать національну ідентичність»: в Запоріжжі вшанували пам’ять жертв геноциду ромів