Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Випадки колабораціонізму повинні розглядатися відповідно до норм чинного законодавства

21 липня 2022 - 18:25

Сьогодні для державних службовців та представників місцевого самоврядування відбувся семінар-нарада щодо роз'яснення основних норм законодавства, що стосуються теми "колаборації". До заходу долучився керівник ЗОВА Олександр Старух та його заступники.

15 березня набув чинності Закон України від 03.03.2022 р. № 2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність», яким в Україні передбачено кримінальну відповідальність за вчинення низки діянь, що сприяють збройній агресії російських військ на території України. Також при розгляді теми коллаборації слід звернути особливу увагу на статтю 111 Кримінального кодексу України про Державну зраду. Так, відповідно до статті,  державна зрада - діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. 

Уся законодавча база потребує особливо уважного вивчення, адже містить у собі багато нюансів. Висновки робляться з огляду на теоретичний зміст нового законодавства, адже практичного застосування такої судової практики наразі немає. 

Як зазначили на смінарі, важливим під час розслідування випадків коллаборації є урахування умов, через які громадянин України почав співпрацювати з представниками рф такі як час початку співпраці, тиск, здійснений окупантами, добровільність/не добровільність дій, поширення пропаганди, політичної агітації, скоєння будь-яких дій, які можуть сприяти продовженню збройної агресії та психологічного тиску представниками рф проти цивільного населення України, поширення фейкової інформації і т.д. Покарання у вигляді позбавлення волі, конфіскації майна або штрафу залежить безпосередньо від скоєних дій.

Крім цього, представникам влади надали роз'яснення щодо регулювання трудової діяльності, а також врегулювання роботи та умови звільнення працівників під час воєнного стану. 

Звертаючись до присутніх на нараді службовців, Олександр Старух підкреслив, що у випадку виявлення можливих колаборантів необхідно одразу  повідомляти про це представникам правоохоронних органів, які у подальшому будуть здійснювати належну перевірку. Очільник ЗОВА закликав не йти на співпрацю з окупантами та діяти виключно в межах законодавства України. 

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі