Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада продовжує покращувати системи фіксації воєнних злочинів

15 липня 2022 - 21:00

Під час онлайн-зустрічі з представниками Асоціації працівників України та Міжнародної асоціації юристів, що пройшла за участі першого заступника начальника Запорізької ОВА Володимира Шустова, було обговорено переваги програми документування злочинів «eyeWitness to Atrocities» та можливість її застосування у Запорізькій області. 

Міжнародну асоціацію юристів (МАЮ) представляв її виконавчий директор Марк Елліс, який розповів про цей мобільний додаток. Розроблену програму активно використовували під час розгляду судом історичних справ в Демократичній Республіці Конго, розслідування порушень прав людини на Близькому Сході та для збирання доказів злочинів на території Донецької та Луганської областей. Таким чином, додаток не новинка та матеріали з бази даних компанії визнають міжнародні суди як правдиві докази. 

Під час онлайн-зустрічі Венді Бетс, директор компанії «eyeWitness to Atrocities»,  яка відповідає за розробку та підтримку цього мобільного додатку, відповіла на питання з  технічних тонкощів програми та її застосування. Програма надає можливість проводити первинну фіксацію наслідків збройної агресії на території України. До бази даних на сервер відправляються лише фото\відео та аудіо, які записані за допомогою «eyeWitness to Atrocities», без фільтрів, зуму чи викривлення, що гарантує правдивість інформації. 

Як наголосив Дмитро Гладкий, адвокат, який є контактною особою АПУ та МАЮ з застосування «eyeWitness to Atrocities» у Запорізькій області, мобільним додатком зможуть користуватися представники поліції, військові, волонтери та пересічні громадяни.  

Декілька рівнів захисту дозволяють вберегти користувача від перевірки та звинувачень у фіксації. Докази будуть збережені у базі навіть, якщо сам пристрій згодом буде виведено з ладу, оскільки все зберігається у хмарному сховищі. 

Програма доступна будь-кому з мобільним телефоном на операційній системі Android 6.0 або новішій версії. Завантажити її можна з Google Play Store. Програма має інтерфейс українською та російською мовами. 

Як зазначають у АПУ, використання «eyeWitness to Atrocities» має низку переваг: 

  • Програма в автоматичному режимі збирає метадані, які підтверджують автентичність фото/відео/аудіо записів.

  • Інформація, завантажена в програму, захищена від подальшого редагування.

  • Дані автоматично передаються і зберігаються у хмарному сховищі з посиленим режимом захисту.

  • Копію фото/відео/аудіо записів, завантажених в «eyeWitness to Atrocities», також можна завантажувати для інших цілей – зберігати в галерею телефону чи завантажувати в інші ресурси для збору доказів. Використання програми «eyeWitness to Atrocities» полегшує верифікацію фото/відео/аудіо записів, завантажених на інші ресурси, наприклад, на платформу Warcrime та Дію.

  • «eyeWitness to Atrocities» автоматично передасть інформацію органам державної влади та в Міжнародний кримінальний суд, який вже проводить розслідування подій в Україні. 

Саме наявність метаданих та гарантія достовірності дозволить використовувати інформацію у якості доказів у судах як в Україні так і міжнародних трибуналах для визнання провини країни-агресора. За запитом відповідних органів влади, серед всіх зібраних доказів можливо буде знайти матеріали за конкретним населеним пунктом, часом та датою. У базі вже нараховується понад 13 тисяч доказів.

Володимир Шустов подякував за увагу компанії-розробника до України, а також зазначив, що тісна співпраця з розробником може поліпшити збір доказової бази та принесе велику користь Україні.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

«Війна – це тимчасово, знання – це назавжди»: в Запорізькій області продовжується будівництво «підземних» шкіл

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 04.08.2024

Впродовж доби окупанти 498 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 892-го дня війни

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом

В Запоріжжі відбулося регіональне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

Фахівцям із супроводу ветеранів війни – бути: Уряд ухвалив відповідну постанову