Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: “Головне - це люди. Всі мають право заробляти, працювати та розвиватися”

1 липня 2022 - 16:00

Керівник Запорізької обласної військової адміністрації в інтерв’ю для американського інформаційного агентства Bloomberg News розповів про те, як працює економічна складова регіону в умовах воєнного стану. 

Олександр Старух наголосив, що війна внесла свої корективи в життя людей, особливо в економіку. Зараз  це зовсім інші типи господарчих і правових відносин, перед регіоном стоять інші завдання. 

Багато підприємств опинились за лінією фронту. Запорізький залізорудний комбінат, атомна електростанція, найбільша у Європі,  Бердянський порт тощо - вони знаходяться в тимчасовій окупації. Через це  функціонування народногосподарського комплексу області і країни в цілому на сьогодні ускладнено. 

  • Дуже важко будувати економіку в регіоні, де йде війна. Для нас зараз головне завдання - зберігати життя наших людей. Але активність бізнесу впала, дехто евакуювався. Частина людей виїхала не тільки за межі області, а й за кордон. Хочу зазначити, що мова тут йде не лише про виживання підприємств, але і про освітній сектор, науковий та багато іншого. Це все теж впливає на життя й економіку в цілому. Разом із тим, ми працюємо, воюємо. Для нас головне - це люди. Всі мають право заробляти, працювати та розвиватися, - зауважив Олександр Старух.

Керівник ОВА розповів іноземним гостям про ситуацію з викраденням зерна російськими окупантами. Очільник регіону звернув увагу, що Запорізька область - експортоорієнтований регіон. Через те, що ворог блокує порти, світ може опинитися у гуманітарній кризі. Українське зерно споживає близько 400 мільйонів людей. А експортувати збіжжя наземним шляхом - це майже нереально. Адже мова йде про мільйони тонн товару. Крім цього, для його перевезення потрібно багато пального, що наразі теж є проблемою.

Разом із тим, аграрний сектор у Запорізькій області не припиняє працювати навіть у воєнний час. Наявних запасів продовольства вистачить надовго. Адже у нас наразі зберігається велика кількість зернових, бобових та олійних культур. До того ж, минулий рік був рекордним в зборі врожаю. 

  • Окупанти вивозять мільйони тонн зерна. Коли у нас були представники ООН, їм запропонували як третій стороні викупити на тимчасово окупованих територіях усе зерно, включаючи новий врожай. Також у нас залишилося багато тогорічного врожаю, у цьому році також буде кілька мільйонів тонн. Але для того, щоб росія не заважала реалізовувати товар і не провокувала голод, є варіант взагалі виключити її зі складу Ради Безпеки ООН, - прокоментував очільник ЗОВА.

 

Департамент культури та інформаційної політики

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 05.08.2024

Впродовж доби окупанти 472 рази били по Запорізькій області

«Війна – це тимчасово, знання – це назавжди»: в Запорізькій області продовжується будівництво «підземних» шкіл

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 04.08.2024

Впродовж доби окупанти 498 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 892-го дня війни

Запорізька область продовжує співпрацю з Global Empowerment Mission Ukraine

Когенераційні установки для котелень та дизельні генератори для водопровідних станцій: Запоріжжя готується до складного опалювального сезону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 03.08.2024

Впродовж доби окупанти 460 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 891-го дня війни

Найкращі практики з надання адмінпослуг: керівники ЦНАП обмінялись досвідом