Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники національних меншин Запорізької області закликають запоріжців вірити у нашу перемогу

7 травня 2022 - 11:05

Напередодні Дня пам’яті та примирення Асоціація національних меншин Запорізької області та ГО «Об'єднання ромських жінок «Голос Ромні» виступили зі зверненнями до жителів області.

Так, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдани зазначив, що  цього року цей день особливо важливий і важкий для всіх нас. Адже ми зустрічаємо його у кровопролитній і жорстокій російсько-українській війні! 

“Коли ворог нещадно розбиває наші красиві і неповторні міста, домівки, де сплять жінки і діти, вулиці, якими українські діди і прадіди, разом з представниками інших національностей, колись крокували переможною ходою після перемоги над нацистською Німеччиною.

Тепер настав час вибити із нашої землі інших, жорстоких і безпринципних загарбників, злодіїв і вбивць — рашистів.

росія системно знецінює, перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, і ці дії набувають особливого розмаху до 9 травня. Але не вдасться ворогу зламати Україну і великий народ! Бо ж у нас, як виявилося, краща армія! У нас беруть до рук зброю не тільки військові, але й співаки, медики, держслужбовці. За їх плечима стоїть друга, не менш потужна армія — народ, волонтери. У нас під кулями співають і сміються! У нас живуть, а не виживають, як у росії — без доріг, унітазів і електрочайників!

Ми обов’язково переможемо! Бо це — наша земля, це наш дім, наші діти! І я з гордістю говорю НАШІ!!! Нам є за кого і за що боротися! Нам є кого і що захищати! З нами Бог і Збройній Сили України!!!”

Від імені ромської громади Запорізької області ГО «Об'єднання ромських жінок «Голос Ромні» з нагоди  Дня пам’яті та примирення також виступили зі зверненням:

“24-го лютого росія розпочала безпрецедентну повномасштабну війну проти України. Численні порушення міжнародний конвенцій та гарантій, міжнародного гуманітарного права, вбивства мирного населення, руйнування цивільних об’єктів російською армією, недопущення гуманітарних та евакуаційних коридорів є геноцидом українського народу та громадян України руками російських солдат та путінського режиму.

Україна - багатонаціональна, незалежна, демократична країна, яка піклується про права та свободи, право на збереження національної ідентичності кожної національної меншини, яких в Україні більше 130.

Ромська національна меншина за часи Другої світової війни зазнала геноциду - численних вбивств націонал-соціалістичним режимом. Кожного року ми вшановуємо пам’ять жертв геноциду, сьогодні ж на нашій землі знищують українських громадян будь-якого походження.

Ми виступаємо проти рашизму - російської версії імперського націоналізму та фашизму.

Ми дякуємо кожному захиснику та кожній захисниці, які боронять нашу країну та впевнені - «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!»

Слава Україні!"

 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 564 рази били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 895-го дня війни

Запорізькі великі прийомні родини вперше отримали гуманітарну допомогу від Фундації Олени Зеленської

«1,5 тисячі випадків шахрайств з початку 2024 року зареєстровано в Запорізькій області», – керівник Центру протидії шахрайству Дмитро Попов

«Герої не вмирають, вони назавжди залишаться жити в наших серцях»: в Запоріжжі відкрили Алею Слави захисникам Маріуполя

Прозоро про завантаженість кордону: відкрито дані єЧерги про вантажні перевезення

СБУ повідомила про підозру заступнику Балицького, який допомагає країні-агресору підтримувати окупаційний режим на Запоріжжі

Не епідемія, але випадків фіксується все більше: ситуація із захворюваністю на COVID-19 в Запорізькій області

1300 кубічних метрів бетону: будівництво «підземної» школи в центрі Запоріжжя вийшло на новий етап

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 06.08.2024

Впродовж доби окупанти 495 разів били по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 894-го дня війни