Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Країна-агресор росія не може бути членом ЮНЕСКО. Звернення про перенесення 45-ї сесії з Казані до ЛЬвова (Відео)

31 березня 2022 - 15:40

Вже понад 8 років росія порушує визнані кордони України, окуповує території та відверто бачить однією з своїх цілей – знищення України. Ця ціль проста та зрозуміла. Її неможливо приховати після навмисного знищення мирного населення, життя яких не повернути. Не приховати і навмисне знищення міст, культурних та архітектурних пам’яток. Можливо, наступною ціллю стане пам’ятка яку охороняє ЮНЕСКО?

Варварам, які прийшли на землі України, байдуже, що деякі з пам’яток сягають своєю історією навіть в тисячоліття. Херсонес Таврійський, Ханський Палац в Бахчисараї, який взагалі є єдиним у світі зразком кримськотатарської палацової архітектури та наразі знаходяться в зоні ризику. Численні театри та будівлі масово знищуються. Навіть знаючи, що у підвалах цих театрів та будівель ховаються тисячі людей. Деякі з пам’яток належать до всесвітньої спадщини та об’єднують в собі культури й інших народів. Така доля може спіткати всі пам’ятки.

Знищуються історичні записи, книжки, підручники. Все це робиться для того, щоб знищити не тільки Україну, але й будь-які згадки про культуру, знищити будь-яку спадщину народу. Яка має бути відповідь народу, який нищить та паплюжить все, до чого доторкнеться?

ЮНЕСКО, ми звертаємося до вас із закликом: перенести 45-у сесію з Казані до Львова. російська федерація, яка попри всі конвенції, всі міжнародні договори цинічно зносить все на своєму шляху, як людей так і міста, не може бути організатором сесії та учасником організації! Дії цієї країни протилежні ідеям ЮНЕСКО. Одні хочуть зберегти, а інші навпаки знищити.

Сьогодні агресори в росії використовують культуру як політичний інструмент. До пропаганди залучають усіх, кого вони здатні склонити на свій бік – актори, режисери, музичні виконавці. Сьогодні у росії культура – пропаганда “величності однієї раси”, яку, на жаль, світ вже один раз бачив.

Культура має бути простором для свободи, натхнення, правдивого свідчення та глибокого осмислення, а не пропагандою жорстокості та приниження гідності іншого. 

То ж яка буде відповідь ЮНЕСКО, на загрозу цінностям та меті органіаціїі? Світ знову починає палати у полум’ї війни, а благородні цілі по зміцненню миру та безпеки, забезпечення

 загальної поваги до справедливості, законності та прав людини, а також основних свобод порушуються кожен день. Необхідно діяти вже зараз! Потім буде вже занадто пізно.


    

 

За матеріалами МКІП

Читайте також

Змішане навчання в умовах війни: Новоолександрівська громада готується до нового навчального року

«Спільно з місцевим самоврядуванням працюватимемо над вирішенням соціальних проблем сільських жителів», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини